Setkali jste se někdy se zkoušečkou vzor Trubač?
Karel Bělohlávek:
V odborné knize z roku 1958 "Domovní a elektrické instalace" od Cyrila Macháčka je zmiňována univerzální zkoušečka elektrických obvodů vzor "Trubač".
Zkoušečku údajně vyráběly Energetické dílny v Pardubicích dle vynálezu s. Trubače.
Zkoušečka je uvedena pouze ve čtvrtém vydání. V prvním (1951) a druhém (1954) vydání uvedena není, třetí vydání neznám.
Dle popisu měla deset funkcí, které se volily otočným přepínačem:
1 - zkoušení napětí 380 V - světelný signál
2 - zkoušení napětí 380 V - zvukový signál
3 - zkoušení napětí 220 V
4 - zkoušení napětí 120 V
5 - zkoušení elektrického obvodu žárovkou
6 - zkoušení obvodů s velkým činným odporem neonkou
7 - vyhledání fáze nebo nulového vodiče (jeden zkušební "prst" se uchopí rukou)
8 - zkoušení přerušeného obvodu pomocí pomocného zdroje (baterie 4 V) - světelný signál
9- zkoušení přerušeného obvodu pomocí pomocného zdroje (baterie 4 V) - zvukový signál
10 - zjišťování napětí do 24 V světelně
Jan Bocek:
Elektrotechnic ké měření Krejčí- Kabele ( 1957), ani Elektrické měření Vitejček-Hos ( 1963), ale ani v Přehledu elektrotechnik y od Trůnečka ( 1955), nebo v Přehledu radiotechnické praxe od Miroslava Havlíčka (1958)
se nikdo o zkoušečkách nezmiňuje.
Do průmyslu tyto zkoušečky Trubač nepronikly. Ještě v roce 1958 se v průmyslu používaly zkoušečky napětí vyrobené z porcelánových spodku E27 se dvěma i třemi žárovkami v serií na 260V. V průmyslu převažovalo napětí 500 V jak AC tak DC.
Teprve v roce 1962 se začaly používat VADASKY v papírovém futrálu. Jaroslav Vadas začal s výrobou zkoušeček v Pardubicích v roce 1929 a vydržela dalších 40-50 roků. Historie firmy je zajímavá.
Miroslav Trubač byl možná žákem u Jaroslava Vadase. Žárovkovou zkoušečku patentuje v roce 1952.
Otázka pro znalce a historiky, Energetické dílny v Pardubicích byly pokračovatelem Vadasovy továrny po znárodnění v roce 1948?
Miroslav Minařík:
A což tato kniha?
Rádce instalačního elektromontéra
CYRIL MACHÁČEK nositel Řádu republiky P R A H A 1960 (norm)
Velmi účelná je univerzální zkoušečka elektrických obvodů
vzor „Trubač”, která často nahradí dříve používané různé přístroje,
jako vibrační nebo žárovkové ,neonky, induktory, voltmetry apod.
Vyrábějí je Energetické dílny v Pardubicích podle vynálezu s. Trubače.
Tak bych řekl, že to soudruh Trubač obšlehl ze znárodněného know-how. Ostatně dál už to známe ... (dance)
https://zdroje.elektrika.cz/book/radce-instalacniho-montera/page/405
Jan Bocek:
Archiv Elektriky je skvělý....ale fakt jsem nikdy o zkoušečce Trubač neslyšel
Jen uvažuji o tom prakticky, jako starší elektrikář, který říká učni:
- podej mi Vadasku ( zcela běžná diskuse před 50. léty) a on mi podává Vadasku
- podej mi Trubače ( učeň mi podává trubkový nástrčkový klíč na otevření rozvaděče)
Karel Bělohlávek:
Zřejmě je tedy zkoušečka Trubač uvedena pouze v knihách Cyrila Macháčka.
Autor bohužel zkoušečku nemohl ve svých publikacích dále propagovat, jelikož zemřel již roku 1959 ve věku 47 let na následky těžkého úrazu. Kniha Rádce instalačního elektromontéra tedy poprvé vyšla až po jeho smrti.
Zdroj: časopis Elektrotechnik 1959/11
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana