Jak správně provést doplňující pospojení v koupelně?
Jiří Fuksa:
To: Jirka R
Osobně neuznávám to vaše tzv. sériové pospojování. V případě demontáže jakéhokoliv předmětu, takto napojeného na pospojování, dojde k přerušení pospojování.
Doporučuji použít dle vaší terminologie paralelní pospojování, kdy je každá baterie pomocí svorky ZS4 a ochranného vodiče připojena na ekvipotenciáln í svorkovnici. Obdoba hl. pospojování budovy dle ČSN 332000-4-41.
To: Beláň
Myslel jste 1. větu svého příspěvku opravdu tak, jak jste ji napsal?
K druhé větě se raději ani nebudu vyjadřovat - viz nedávná diskuze zde na portále.
Kamil Novák:
Jen snad pro doplnění :
Kromě ČSN 33 2000-7-701 stále existuje i Doporučení ČES 33.01.94, kde je snad jasně uvedeno, proč je pospojování mísících baterií, napojených na plastová vodovodní potrubí ve většině případů nesmysl. (no)
K případným námitkám, že dokumenty Doporučení ČES nejsou normami a jsou to jen cáry papíru uvádím, že Doporučení ČES 33.01.94 bylo publikováno ve Věstníku ČNI, takže to je regulerní technický dokument.
Je mi také jasné, že toto Doporučení bylo vydáno se vztahu k ČSN 33 2135 část 1:1990, která dnes již neplatí.
Zároveň je ale pravdou, že do ČSN 33 2135 část1:1990 byla zapracována IEC 364-7-701, která je zapracována i do naší ČSN 33 2000-7-701. (!)
Nehledě na fakt, že fyzika stále platí, voda je stále vodou a plast na výrobu potrubí je (doufám) kvalitnější, než v roce 1990.
Štefan Beláň:
TO: Fuksa
Pokud chcete diskutovat, tak nepište v hádankách a uveďte jediný argument, proč by mnou napsaný příspěvek měl být v rozporu s normou. Pokud si myslíte že ano, uveďte citaci normy! Budu rád, když mne poučíte a ukážete mi mezery v mých znalostech.
:oCitace: Jiří Fuksa 12.02.2007, 21:22
To: Beláň
Myslel jste 1. větu svého příspěvku opravdu tak, jak jste ji napsal?
K druhé větě se raději ani nebudu vyjadřovat - viz nedávná diskuze zde na portále.
Rozmahel Vladimír:
Tak jak uvedl p.Beláň. Smyslem pospojování je nebezpečné napětí odvést a ne přivést. Pokud je potrubí nevodivé, dostatečně dlouhé / viz.doporučení ČES / tak potom je pospojování samotných baterií nesmysl. Nebezpečné napětí na baterii by mohlo přijít pouze po vodě. Zde se neuvažuje např. fén vypadený z ruky koupající se tchyně :D , neboť smysl ochrany je při poruše el.zařízení. Tady je spíše důležité řádně pospojovat spotřebiče připojené k rozvodu vody při jejichž poruše by se mohlo na rozvodu objevit nebezpečné napětí. Např. kotel, boiler, vodárna, v jádře třeba hl.uzávěr vody atd...
Petr Doležal:
Prosím někoho, kdo má plastové vodovodní potrubí a instalaci opatřenou proudovým chráničem, aby si vytáhl fázi ze zásuvky a drátem "šmrcnul" přes baterii. Pokud chránič vypne, t.j. vodovodní potrubí něco někam odvedlo, znamená to, že může i odněkud něco přivést. Mám na mysli především vícepodlažní domy s instalačními jádry.
Dejte pak vědět. :-[
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana