Jak správně provést doplňující pospojení v koupelně?

<< < (7/7)

Jarmil Pinc:
Mám dotaz: Je povoleno pro pospojování v koupelně použít měkký ŽZ (pletený kabel) nebo pouze pevný? Jaký je minimální průměr?

Forejt:
Diskuse okolo pospojovávání (= v podstatě uzemňování ) mně zajímá. Byl jsem vždy přesvědčen o tom, že k úrazu nebo úmrtí ele. proudem běžných hodnot napětí (220/380 V) dochází proto, že člověk, který si sáhl na fázi byl uzemněn a proto ho zabil prošlý proud. Kdyby uzemněn nebyl, proud by neprošel a člověk by asi přežil (jako ptáci na drátech, pokud nedají nožky příliš daleko od sebe a nezabije je krokové napětí, čili zase proud.) Takže laicky- kdyby vana nebyla uezmněna, ale dokonale izolována, zabil by koupající tchyni fén hozený do vody?Všechno je jinak v plastu...

Fuk Tomáš:
Citace: Forejt  15.10.2008, 15:22

Diskuse okolo pospojovávání (= v podstatě uzemňování ) mně zajímá. Byl jsem vždy přesvědčen o tom, že k úrazu nebo úmrtí ele. proudem běžných hodnot napětí (230/380 V) dochází proto, že člověk, který si sáhl na fázi byl uzemněn a proto ho zabil prošlý proud. Kdyby uzemněn nebyl, proud by neprošel a člověk by asi přežil (jako ptáci na drátech, pokud nedají nožky příliš daleko od sebe a nezabije je krokové napětí, čili zase proud.) Takže laicky- kdyby vana nebyla uezmněna, ale dokonale izolována, zabil by koupající tchyni fén hozený do vody?Všechno je jinak v plastu...

To je optický klam. Vy totiž čtete zprávy o úrazech způsobených prakticky sebevražedným jednáním jednotlivců soupeřících o Darwinovu cenu, ale nečtete zprávy o úrazech, které se nestaly - ke kterým nedošlo vďaka (lehni, robote!) řádně provedené ochraně před nebezpečným dotykovým napětím.

Citace: Forejt  15.10.2008, 15:22

Diskuse okolo pospojovávání (= v podstatě uzemňování ) ...

Ne, pospojování není "v podstatě uzemňování". Podstata pospojování je spojení předmětů pomocí velmi nízké impedance, a to následné společné uzemnění má impedanci mnohem (řádově) vyšší.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana