Jak správně provést doplňující pospojení v koupelně?
sigut:
Citace: Jirka R 11.02.2007, 21:34
, prosím o radu. Jakým způsobem by se správně měly pospojit vodovodní baterie v koupelně. Dovést jeden ŽZ CYKY 4 z rozvaděče a sériově pospojit jednotlivé baterie za sebou? Doslechl jsem se, že existuje krabice do které se svedou jednotlivé baterie a teprve odsud se vede ŽZ drát do rozvaděče. Jak je to správně?
Doplňující pospojování v koupelně se provádí vodičem dle ČSN 332000-5-54 čl.547.1.2 v rozsahu dle ČSN 332000-7-701 čl.701.413.1.6 .1
Baloun Miloslav:
To: Beláň
Měl jsem na mysli obecný princip ochrany. Specifikum je definováno normou pro koupelny, která řeší požadavky jež obecné pravidlo nemá ambice řešit. Na tomto pricipu se všichni v této dizkuzi snad shodnem.
Můj poněkud provokativní dotaz byl na vás směrován z důvodů Vašeho příliš rigidního přístupu k vyjádření pana Karvánka snimž na rozdíl od vás souhlasím.
V koupelně samozřejmě také neměřím izolační odpor podlahy, o dlažbě predikuji, že není schopna vést unikající proudy a tedy nemusí být zahrnuta do pospojení.
P.S. těším se až vyřešíte koupelnu z transformátore m že nám přibude příspěvek do části 7.
Nic ve zlém.
Jiří Bartoš:
Koukám, že diskuse se pěkně rozjíždí, jenom se v ní trochu přestávám orientovat, zvláště pokud jí někdo zaměňuje za telefonní seznam.
Dále doplňuji, že publikace Karla Štecha "Elektroinstala ce doma a na chatě" vyšla v roce 2000, přičemž existuje ještě starší vydání z roku 1998.
Jiří Fuksa:
To: Beláň
Můžete uvést parametry izolační podlahy v koupelně, abych mohl upatnit požadavky pro doplňující pospojování dle článku 413.1.6 ČSN 33200-4-41.
Podle mne nejsou v tomto případě definovány. Takže dlažba, linoleum guma, parkety, plovoucí podlaha je pro mne izolační podlaha, kovovou podlahu v koupelně nepředpokládám . z toho vyplývá, že lze v koupelně uplatnit i klasické doplňující pospojování dle ČSN 33200-4-41 čl. 413.1.6.
Rozmahel Vladimír:
Pospojování je obecně vždy spojení něčeho s něčím, ať už to nazýváme jakkoliv.
Tak jak zdůraznil p.Beláň doplňkové pospojování dle čl.413.1.6 je však myšleno při podmínce, kdy nelze splnit podmínky samočinného odpojení. V praxi to znamená, že jste li v rozvodně kde je HJ např. 1.600A tak tam vám impedance smyčky s koef. km rozhodně nevyjde a předpokládá se, že dotykové napětí se může vyskytnout. Proto je nutné pospojování dle 413.1.6. To je případ pro výše uvedené pospojování.
Tento případ " nevyjití " smyčky by v koupelně rozhodně neměl nastat. Co je vodivé nechť je pospojováno, co je uloženo izolovaně to bych tak ponechal.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana