Může být automatická pračka s krytím IPx4 umístěna v zóně č.2?
Jiří_Hrubý:
Na druhé variantě je pevná stěna, je-li dostatečně vysoká a zásuvka je na stěně proti sprcháči, je to ta lepší varianta. Je-li stěna do stropu, těžko lze osprchovat pračku.
Pavel Horský:
Citace: Matěj Horák 75 11.03.2020, 18:26
Pane Horský nerozumím Vašemu příspěvku. Co jste Vaším příspěvkem chtěl říct?
Může být dle Vašeho názoru AP v zóně č.2?
Jenom blbec se bude sprchovat tak, že bude stříkat po celé koupelně. Takový týpek aby měl i zásuvky v krytí min. IP44.
Mým příspěvkem jsem chtěl říci, že v mnoha bytech nejde pračku postavit jinam, než do koupelny vedle vany. Tak to prostě je a proto bych si z toho vůbec nedělal hlavu.
Jan Bocek:
První příspěvek.
Citace: Miroslav Revús 04.03.2020, 09:58
Norma vo vami citovanych clankoch hovori o pevnej instalacii. Pracka je spotrebic. Pokial vyhovuje jej krytie pozadovane pre zonu 2,
tak nevidim dovod, preco by tam byt nemohla.
Samostatna zasuvka chranena prudovym chranicom je samozrejme pozadovana tiez.
Poslední příspěvek.
Citace: Pavel Horský 12.03.2020, 18:01
Mým příspěvkem jsem chtěl říci, že v mnoha bytech nejde pračku postavit jinam, než do koupelny vedle vany. Tak to prostě je a proto bych si z toho vůbec nedělal hlavu.
[/b]
Již v první odpovědi na otázku byla dána jasná odpověď.
V roce 2007 jsem dostal zakázku pro jednu stavební firmu dělat VRZ pro rekonstrukce bytových jader. A protože vždy první fáze začíná sběrem informací, tak jsem si pořídil tehdy novou 7-701 a také 5-51 ed.2 a hlavně Rekonstrukce elektrických rozvodů v panelových domech od ing. Karla Dvořáčka tehdy jako 76. svazek elektro knižnice.
Dnes jsem si stáhl všechny články za posledních 15 roků od tvůrce 7-701 a také 5-51.
A již v roce 2007 je rada, že je vhodné vyhodit vany a zabudovat bezbarierové sprchovací kouty právě z důvodu, aby se tam vešla pračka a sušička. Tyto koupelny z 60-70. let minulého století měly nízký plošný standart, převážně neumožnující umístění AP. V BD se předpokládalo umístění AP do prádelen a sušáren. Jenže AP nebyly ani na trhu, kromě Tatramatky a to v pozdější době. Byly většinou vířivé pračky a extra ždímačky. A velké mandly....jenž e svět se za posledních 30 roků výrazně změnil.
Vyprojektoval jsem a zrevidoval stovky koupelen, stejně jako Pavel Horský a opravdu si z toho nedělám těžkou hlavu, kde uživatel bytů umístí pračku. Zkuste udělat průzkum všech příspěvků ing. Karla Dvořáčka a několik bakalařkých práci na téma koupelny a elektrika, zda najdete nějaké doporučení, že pračky by tam neměly co dělat. Prostě já jsem nic takového nenašel. Nehledejme problém tam, kde není.
Problémy je třeba řešit a ne je vytvářet.
Milan Hudec:
Tyto starosti jsou v dnešní a nadcházející době poněkud úsměvné, vnímání společenských rizik je již dnes poněkud posunuto, a tento trend bude nadále pokračovat.
Na prvním místě se objeví funkčnost a nejnižší možná cena bez ohledu na zbytková rizika, jež budou oproti hlavnímu tématu koronaviru taknějak z jiné planety.
Velice to souvisí s tématem výsledku RZ "z hlediska bezpečnosti... .."
Ona bezpečnost je proměnná a je vnímána s ohledem na celkovou situaci ve společnosti, a tato dnes přestává vnímat "strašné starosti" ohledně kavárenských niancí "barev vodičů, štítků rozvaděčů a dalších pí..., mimo tvrdých fyz.zákonů.
Na toto by se měl každý el.připravit, jaký zaujme postoj...( sníží své nároky/zvyky s vlnou, nebo bude zastávat postoje příslušející společnosti bez starostí o hard.přežití).
Jan Franěk:
Osobně to tak jednoznačně nevnímám jako kolegové. Když si přečtu v návodu že pračka nesmí být vystavena vlhkosti, silně zpozorním.
Dále vnímám třeba problém toho, že není chránič jako chránič. V sociálních bytech je v honbě za co nejnižší cenou, často použit PCH typu AC, který dle mého názoru už nepatří do bytové výstavby, vzhledem k jeho vlastnostem. TO může být i jeho slabina vzhledem k bezpečnosti, obzvlášť v koupelnách. Dnes už má i pračka FM před motorem a sušička tepelné čerpadlo s FM. K tomu připočtěte mnoho LED světel, PC a to že v takovém panalákovém bytě bude pravděpodobně použito centrálního PCH, který tímto vším bude "uspán" a nebude reagovat v rámci všeobecně uznávané hladině zbytkových rizik.
Z tohoto pohledu nedokáži osobně jednoznačně říci že pračka hned vedle vany je vždy OK. Toho se prostě neodvažuju. ASi bych posuzoval každý konkrétní případ zvlášť.
Třeba tvrzení že vodu okolo sebe stříká jen debil, nebo narušený člověk, může vyvolat úsměv. Bohužel se tam občas koupou třeba děti a těm jsou podobné diskuse úplně jedno, včetně toho že občas vytopí sousedy. :D V podstatě opravy po vyplacení v bytových domech a panelácích, řeším 1-3 do roka.
Přijde mi to jako přehnaná důvěra v bezpečnostní prvek, který bohužel vyžaduje i nějakou údržbu a ověřování funkčnosti, které se v bytové výstavbě ale vůbec neřeší. TO je například jeho největší slabina.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana