Lze na živnost na výrobu, instalace a opravy provádět i instalace CCTV, EZS?

<< < (3/4) > >>

Vilém Coufalík:
Je to tak, mám živnost na výše psané ale moc moudrý z toho nejsem, chápu že mohu dělat kabeláže (UTP, optiku apod) ale právě proto zde zakládám vlákno, sdělovací technika.
Četl jsem celej výpis rozsahu mé živnosti a prostě jsem z toho pochopil, že poplachové systémy mohu dělat, což je vlastně EZS, ale už moc nevím jestli i CCTV systémy. Prostě:

Praxe je taková: firma, která má všechny náležitosti, si mě objedná jako subdodavatele, má plány, jak vše chce udělat (výkresy a blokáče, EZS a CCTV na objekt),  já vezmu tyhle plány do ruky, dají mi materiál a já jedu na objekt a zhotovím, vyhlášku mám, tak zapojím i zdroje na 230V). Logicky fakturuji jim, oni si mě na práci najali. Nikoli, že já jsem ten zhotovitel od A do Z. Na tohle koncesi nepotřebuji ne? Odpovídá firma, která je zadavatelem a ta kontroluje mou práci jako subdodávky. Nebo naše skvělá legislativa je až moc všemocná?

To, že nemůžu vysekat drážku, že musí bejt zedník znám, birokracie apod, neřeším.

Jiří Schwarz:
Citace: Vilém Coufalík  06.02.2020, 21:18

...vyhlášku mám, tak zapojím i zdroje na 230V). Logicky fakturuji jim, oni si mě na práci najali. Nikoli, že já jsem ten zhotovitel od A do Z. Na tohle koncesi nepotřebuji ne? Odpovídá firma, která je zadavatelem a ta kontroluje mou práci jako subdodávky.
...

Tak tady je ten důležitý rozdíl, jestli jste jejich zaměstnanec, a jsou to ONI, kdo musí mít nějaké oprávnění, nebo jestli je to jednorázově na nějakou smlouvu o dílo, nebo jestli je to zakázka, kterou pro ně uděláte a pak jim to fakturujete. V tom případě jde vše za vámi!

Vilém Coufalík:
Zakázka přijde z jejich strany na mě, udělej tohle a tohle a oni přijedou na "kontrolu" a vezmou na sebe zodpovědnost za provedenou práci. Mám s nimi smlouvu o spolupráci a tu zodpovědnost berou na sebe po té kontrole mé práce. Což bych nějak neřešil, berou zodpovědnost po předání díla. Má otázka je, jestli s mým ŽL mohu tuhle práci dělat, CCTV a EZS, jelikož jim to budu fakturovat, nechci se dopustit nezákonného podnikání a z toho soupisu mé živnosti nejsem moc moudrý v tomhle případě, co jsem pochopil, tak natrasování kabelů, zapojení elektronických a sdělovacích přístrojů mohu, poplachové signalizace po kabelu, i telekomunikačn ích zařízení taky ale jsem z toho jak je to "krásně" napsáno v legislativě jelen. :-)

Jan Bocek:
Citace: Zdenek Skotnica  06.02.2020, 11:24

Na EZS a EPS nestačí živnost, ale má být  koncese "Technická ostraha majetku a osob"

Citace: Vilém Coufalík  06.02.2020, 21:18

Praxe je taková: firma, která má všechny náležitosti, si mě objedná jako subdodavatele, má plány, jak vše chce udělat (výkresy a blokáče, EZS a CCTV na objekt),  já vezmu tyhle plány do ruky, dají mi materiál a já jedu na objekt a zhotovím, vyhlášku mám, tak zapojím i zdroje na 230V).
Logicky fakturuji jim, oni si mě na práci najali. Nikoli, že já jsem ten zhotovitel od A do Z. Na tohle koncesi nepotřebuji ne? Odpovídá firma, která je zadavatelem a ta kontroluje mou práci jako subdodávky. Nebo naše skvělá legislativa je až moc všemocná?

Pokud to chcete mít dobře ošetřeno, požádejte na ŽÚ o další ŽL, jak je výše uvedeno.
Dále máte IČO a dodáváte dodavatelským způsobem i EZ nad 50 V. Nevadí, že je to subdodávka. Proto potřebujete k této činnosti Oprávnění na montáže, údržbu a zkoušky elektrického zařízení ( nad 50 V).

Jinak, když "hrabete" do 230 V a přidáte jistič, jste povinnen vystavit o tom VRZ. Vy jste dodavatel i když jen dílčí části. Je jiná věc, že se to tak dělá, ale platí "není žalobce, není soudce". A stačí nějaká kontrola at již z FÚ, ŽÚ anebo z OIBP, případně "bonznutí" a máte problém. Lépe je problémy řešit ,než je vytvářet. Prostě je to tak nastaveno a nic s tím neuděláte. Až vyjde v platnost  nový zákon o EZ, tak to bude ještě více "pod zákonem". Píši vám jen ze zkušenosti, ale zeptejte se právníka, který tomu rozumí.

Na příklad před léty jsme instalovali bezdrátový internet na 3,5 GHz pro společnost TELE 2. Za dva roky po mě chtěl ŽÚ další ŽL na předmět podnikání: Poskytování telekomunikačn ích služeb a navíc Telekomunikačn í licenci na zřizování a provozování veřejné telekomunikačn í sítě. Bylo to také na udání. A potřeboval jsem k tomu právníka. Nakonec jsem předložil potřebné listiny od TELE2, pro které jsem dělal tyto práce na smlouvu o dílo. A také jsme se "hrabali" do 230 V pro napájení zdrojů. Proto jsem tehdy to řešil i na TIČRu. Stojí to pak hodně času a když to úřad vyhraje, tak i peníze.

Jan Bocek:
Citace: Jiří Schwarz  06.02.2020, 10:37

Pokud to má být i nová instalace nějakého zařízení, bylo by správné mít i zkoušku podle vyhl.50 v rozsahu §8 - práce dodavatelským způsobem

Jiří, je to správná trefa.
Dívám se do několika smluv za desítky roků, kde v předmětu smlouvy je vždy uvedeno:

"Předmětem této smlouvy jsou podmínky instalací ( bezdrátový internet, EZS, CCTV, EPS, mikro vlné spoje, BOR, kamerové systémy atd. podle konkrétního zaměření )
Instalátor prohlašuje, že je odborně způsobilý dle §8 vyhl. č. 50/78 Sb. a že je držitelem živnostenských oprávnění pro tyto montáže a že je držitelem oprávnění pro montáže a práce na elektrických zařízeních."

Tyto smlouvy připravovali právní zástupci významných, někdy i nadnárodních firem.
Dále jsou rozvedeny konkrétní podmínky školení, materiálového zabezpečení, a fakturace. Ukončení každé zakázky bylo formou měřícího protokolu.
BOR znamená bezdrátový obecní rozhlas ( montáž po celé republice i na Slovensku)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana