Od kdy se používal proudový chránič i jako hlavní vypínač?

(1/5) > >>

Petr Pešina:
Dnes jsem potkal v elektroměrovém rozvaděči proudový chránič, zapojený bez hlavního jističe (stará instalace),  na kterém už nejsou čitelné hodnoty.

Přístroj neznám, tudíž se ptám:
Už tenkrát byly chrániče společné s jističem (viz. foto) a jedná se o daný přístroj? Nebo se nelpělo na hlavních jističích (mám o tom pochybnosti)?

Lukáš Rotrekl:
Je to čistě chránič. Byly mu buď předřazeny pojistky (závitové s dimenzáky a zaplombované),  někdy i hlavní jistič.
Parametry budou pravděpodobně 25A a 100 nebo 300mA, ale existovaly i 40A a s reziduálními proudy 30mA a 500mA a občas se dá raritně najít i 2 pólový.
Toto provedení se dělalo v oblastech, kde byla distribuční síť v konfiguraci TT, což byla zejména Jižní Morava a tuším i Ostravsko.

Václav Třetí:

Výrobce firma Ruhla, DDR (NDR)

Tyto proudové chrániče byly vyráběné pro proud 25, 40, 80 a 160A s rozdílovým proudem (IdeltaN) 30, 100, 300 a 500mA. V místě, kde je na foto vidět od lepidla typu Alkapren upatlaná plocha uprostřed se zkušebním tlačítkem byl původně hliníkový štítek s technickými parametry, který se časem uvolnil a ztratil stejně jako v tomto případě.

V sítích TT (a v Praze v síti IT 3x120V) se používaly jako hlavní vypínač také jističe kombinované s napěťovým chráničem typu J1K82.

František Šohajda:
Tento chránič z DDR se běžně používal i u sítě TN-C ...Elektrikáři a pracovnící distribuce jej měli za chránič s jitičem 25A/0,003A a mylně jej montovali a plombovali. Dodnes jej hodně často vidím na desce s elektroměrem!
Jen minulý rok jsem 3 ks předělával za jistič 25A.

Petr Matuška:
Taky máme takový chránič 40A, 100mA doma v rozvaděči a máme před ním jistič 3x25A a závitové pojistky 63A v pojistkové skříňce na fasádě  :)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana