Jaký je nejmenší průřez vodiče PEN?

<< < (6/7) > >>

Milan Karvánek:
Tak tomuhle asi také nerozumím. Proč jsou mnozí elektrikáři takoví koumesové a stále hledají jak udělat věci jinak než popisuje ČSN a potom si to snaží odůvodnit?  ?? Snad jedině, že to berou jako jistý druh adrenalinového sportu či tříbení vlastního ostrovtipu, protože peníze většinou dostanem stejné ať to uděláme podle normy nebo i když vymýšlíme složité nestandartní řešení.  :-\

Jiří Bartoš:
Obecná připomínka: Chtěl bych mít v životě takové štěstí, aby mě okolnosti nenutily použít jiná řešení než ideální, normou předpokládaná.

Milan Karvánek:
TO: Bartoš > v rámci technických oborů je to snadnější než v obecném životě, ostatně v mnoha případech to bývá i z hlediska zachování holého života jediná možnost.  ;D Už jste někdy zkoušel polemizovat s Vaším automechnikem o tom, že by vám stačily jen přední brzdy a že zadní může klidně odpojit, kduž nechcete investovat do nového obložení?  (surprice)

Jiří Bartoš:
To Karvánek: Nevím, jak na to reagovat, ani co to je obecný život. Pravdou ale zůstává, že ne vždy se všechno dá dodržet. Teď mě napadá jeden příklad z oblasti, která je vám možná cizí, ale to nevadí. Je to taková blbinka, v životě se stávají mnohem horší věci. Onehdá jsem jel tramvají přes Strossmayerovo náměstí. Řidiči se nepodařilo dálkovým ovládáním přehodit výhybku vlevo na Letnou. Přehodil si jí tedy ručně. Ale vzhledem k nastavení SSZ mu nemohl naskočit signál vlevo, protože ten by padl jenom po přehození výhybky dálkovým ovládáním. Po ohlášení situace na dispečink dostal z dispečinku pokyn, že až nepojede nic v protisměru a bude signál volno pro přímý směr, má s maximální opatrností odbočit. Čili vlastně porušit stanovená pravidla (a obecně se tak vystavit riziku sankce, pokud ne přímo nehody). Ale jak tu situaci řešit jinak? V maximální možné míře je však nutno zachovat bezpečnost, o to tu jde především. To ostatní je jenom konvence, i když taky přispívá významně k bezpečnosti.

Milan Karvánek:
TO: Bartoš > Ale jistě, vámi popisovaná situace je zcela normální a dokonce byla i řešena zcela nadstandartně dobře (porada s dispečerem a pokyn za jakých podmínek je možno odbočit),  na to, že šlo vlasně o mimořádnou událost.
Pozastavuji se nad jinými situacemi, kdy montér použije nenormalizovan é řešení, většinou pouze z důvodu své lenosti, nebo z důvodu své "bohorovnosti",  "protože on ví vše nejlépe sám a normy píšou blbci". Již jsem to psal před rokem v jiné diskusi, nic proti technickému pokroku a vykoumaným novým postupům, materiálům a výrobkům. Taková řešení, technologické postupy a výrobky jistě s přehledem splňují "původní minimální" požadavek normy. Oblast silnoproudu je velice komplexně popsána v normách, na trhu je nepřeberné množství kvalitních atestovaných součástí a komponent, správné technologické postupy se každý elektrikář učí min. 3 roky ve škole, kde je tedy chyba?   

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana