Jaký je nejmenší průřez vodiče PEN?

(1/7) > >>

Jaroslav Matějka:
Jaký je nejmenší průřez vodiče PEN ? Skutečně nemohu použít vodič CYKY 4Bx6 jako přívodní kabel např. od elektroměrovéh o rozvaděče k rozvodnici? Musím použít kabel CYKY 5CX6? Je to tak? Prosím zda se můžete ve své odpovědi odvolat i na normu (Že by 33-2000-5-54 odst. 546.2.1??) Viděl jsem totiž navržené přívodní vedení od elektroměru k bytovému rozvaděči CYKY 4Bx6 a podle mě to tak být nemůže a musí být CYKY 5Cx6.

J Hruby:
K elektroměrům- dle připojovacích podmínek ČEZu je minimální průřez HDV 6mm Cu. Tudíž odvod k okruhovému rozvaděči může být stejný. Připojení elektroměrovéh o rozvaděče musí být TN-C, rozdělení PEN může být provedeno až v okruhovém rozvaděči (vyjma provizorních zařízení).

Dušan Varga:
Minimálny prierez vodiča PEN je 10mm2 Cu alebo 16mm2 Al

Štefan Beláň:
Citace: J. Hrubý  08.02.2007, 18:31

K elektroměrům- dle připojovacích podmínek ČEZu je minimální průřez HDV 6mm Cu. Tudíž odvod k okruhovému rozvaděči může být stejný. Připojení elektroměrovéh o rozvaděče musí být TN-C, rozdělení PEN může být provedeno až v okruhovém rozvaděči (vyjma provizorních zařízení).

TO: Hrubý

Žádné "tudíž" se nemůže uplatnit. V normě je jasně definovaný min. průřez pro vodiče PEN Cu 10 mm2.  Výjimka Cu 6 mm2 je pouze na neměřené částí rozvodů nn.

Nepleťte veřejnost svými dojmy a držte se citace norem.  >:(

P. S.  Zkratka HDV je "Hlavní domovní vedení" a co to znamená jistě víte.

Jaroslav Matějka:
Pokud to shrnu tak nelze vést od elektroměrovéh o rozvaděče vodič kabel např. CYKY 4Bx6 do bytového rozvaděče a dalších jiných... Pokud bych chtěl vést kabel o průřezu vodičů 6 tak ano ale jen když rozdělím soustavu již v eletroměrovém rozvaděči za měřenou částí na TN-C-S tj. CYKY 5Cx6 (a po-té vedu dále již TN-S). A toto vše dle  33-2000-5-54 odst. 546.2.1.
Ještě jedna technická co jsem zjistil v navržené projektové dokumentaci tj.
1. z elektroměrovéh o rozvaděče do bytového navrženo vedení CYKY 4Bx6
2. byty jsou dle ČSN 33 2130 stanoveny jako kategorie B a dle ČSN 33 2130 Z2 stanoveny na 11kW - (proti tomuto nic nemám) ale viz. bod 3
3. Jako hlavní jistič před elektroměrem pro byt kategorie B je stanoven na B20A/3f - to je dle mého názoru a požadavku normy ČSN 33 2130 Z2 tabulky 3 v čl. 4.6.9 špatně a musí to být B25A/3f.
Můžete mě prosím můj názor potvrdit nebo vyvrátit?  o:-)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana