Jaké je správné selektivní řazení jistících prvků?

<< < (6/7) > >>

Jiří_Hrubý:
Ano, někdy to jde samo, někdy bez třeba tlumivky či za cenu naddimenzování neproveditelné .

ACEOF ACES:
Např. jistič D25 od OEZ a jistič B16 jsou selektivní asi do 370A, tj. při impedanci 0,7ohmu vypne jistič B16 dříve. Při nižší impedanci záleží na velikosti samotného zkratu, např. když se při impedanci 0,6ohmu přepálí žárovka, tak vypne jistič B16. S hlavním jističem D25 v elektroměrovém rozvaděči, je větší pravděpodobnos t, že vypne jen okruhový jistič B16, než s hlavním jističem B25, který je selektivní s jističem B16 asi do 90A.
Mě by se hlavní jistič D25 hodil, nezůstal bych po zkratu nebo po přepálení žárovky potmě bez elektriky, než dojdu nahodit hlavní jistič u elektroměru. Smích

Jiří_Hrubý:
No dobře, ale řešíme selektivitu v rozsahu jednoho stupně, v praxi pak má vliv i zima nebo polední slunce dopadající na RM na jižní straně, jako v jedné truhlárně, kde v létě po obědě padal a padal a nakonec stačilo opřít pár fošen před RM a udělat stín.
Jinak světla mám B2-4A, nechápu jedince, co dávají 10A na 1000W osvětlení.
Můžeme uvažovat ledky a jejich proudový náraz, ale od toho je zase D2, D4 a ledka většinou odejde bez vybavení předřazeného prvku.
Jinak chápu, že někoho to béčko štve, sám mám motorák a céčko kvůli soustruhu a svářečce, ale tu možnost máte taky, jen to zdůvodnit...

ACEOF ACES:
Příklad selektivity, co jsem uváděl zohledňuje i teplotu:

gG80 - D25 - B16

Jistič pro zásuvky B10-16A, v zásuvce trouba a v ní žárovka.

https://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,42361.msg333703.html#msg333703

https://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,42361.msg333708.html#msg333708

Jiří_Hrubý:
Když bude HDV CYKY 10, proč ne. Realita je však většinou Al 10, Cu 4...
Na druhou stranu, statisticky to většinou stejně končí max. u hlavního jističe, takže o stupeň dva nad hlavní jistič stačí.
Při tvrdém mezifázovém zkratu bych viděl selektivitu 50:50 i ve vašem modelovém příkladu.
V podstatě není problém vámi uvažovanou selektivitu prakticky odzkoušet s různou impedancí, jen si na to udělat čas a vyhodnotit to jako důležité...

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana