Čtvrtina všech požárů v domech a bytech souvisí s elektrickou energií

<< < (3/12) > >>

Milan Hudec:
Citace: Miroslav Minařík  17.01.2020, 08:56

Z určitého úhlu pohledu je to dobře, že AFDD  nefunguje v TN-C. Bylo by to totiž levnější řešení, než kompletní rekonstrukce. Ovšem takové levné řešení by možná zvládlo požární aspekt, ale určite ne ochranu před dotykem živé části.

Ovšem z jiného úhlu ubývá hliníku, ne mědi ...

Chápu to v příměru reklamy na studené nápoje pro eskymáky.

Jan Franěk:
Osobně mi je jedno z jakého důvodu elektro ta instalace chytí. Jestli je na vině závada, nebo neopatrnost lidí, nebo stáří instalace a podobně. Zrovna tak hra s čísly jestli poté bude těch požárů méně a o kolik % . Vnímám to spíš jako statistický údaj s kterým mohu pracovat i v jednáních se zákazníky.
Tedy ani nevidím důvod proč se v tomto údaji více šťourat, když mi má to číslo vlastně pomáhat. To je jako si zlomit násadu u lopaty a pak s ní nakládat písek na náklaďák.  ;D ;D ;D
Domnívám se že podrobné rozklíčování každé z událostí není z pohledu jiných profesí a státu potřebné a jen elektrikáři hnidopišsky požadují rozklíčování které je za hranicí znalostí vyšetřovatele hasičů a spadají spíše do znalostí RT. Dost pravděpodobněj i pod soudní znalce elektro.

Chápu že jde o článek výrobce, který se snaží propagovat nějaký výrobek. Nikdo z nás by se asi nezachoval jinak, než že najde argumenty a nabídne k nim řešení v podobě svého produktu. Dělalo se to tak vždy, dělá se to dnes a bude se to dělat i nadále. Beru to tak že technik umí rozpoznat kam až sahá PR a odkud jde o relevantní data. Dle toho se zařídí a navrhne tento produkt tam, kde  uvidí jeho přínos, případně kam to norma předepíše. Ale podobná debata tu byla i při nasazování PCH, nyní u AFFD a napříště to bude zase něco dalšího. Mne to nechává v naprostém klidu. Pokud ale některý technik trpí "letákovým syndromem" ,tedy tím že okamžitě sahá po všem kde mu v letáku napíší že je to výhodné,aniž by sám posoudil hranici kde opravdu ano a kam není potřeba, asi není opravdu technikem. Technik se navíc musí neustále vzdělávat a pokud chce s něčím pracovat, musí si získat informace, třeba na školení. kde si "odfiltruje" PR a využije to ostatní pro svou práci.

Produkt nevznikl jen tak sám od sebe, ale jistě na základě nějaké společenské poptávky. Také nejsem příznivcem bezhlavého nasazování všeho a všude, ale chápu že každý podobný produkt má své uplatnění v nějaké situaci, či aplikaci. To mi bohatě stačí  ;D

Jiří x Svoboda:
Citace: František Šohajda  17.01.2020, 09:42

Pokud někdo zakryje přímotop dekou a začne hořet,pak  je požár od el. spotřebiče!!
Pokud někdo zakryje přímotop dekou, je požár od lidské demence a nepomůže ani AFDD :'(

František Šohajda:
Citace: Jiří x Svoboda  17.01.2020, 15:25

Pokud někdo zakryje přímotop dekou, je požár od lidské demence a nepomůže ani AFDD :'(

To vím že nepomůže!
Ale statistika bude mít jeden bod, pro požár od elektroinstala ce!! Ne od demence! O to mě jde!

Petr Matuška:
Citace: Jan Franěk  17.01.2020, 14:06

Beru to tak že technik umí rozpoznat kam až sahá PR a odkud jde o relevantní data. Dle toho se zařídí a navrhne tento produkt tam, kde  uvidí jeho přínos, případně kam to norma předepíše. Ale podobná debata tu byla i při nasazování PCH, nyní u AFFD a napříště to bude zase něco dalšího.   ;D

Ovšem PCH se zaváděly prvně u sítí s ochranou zemněním - dnes TT - a stačil jeden chránič  za hlavním jističem na celý domek nebo byt. Dnes se doporučuje použít několik chráničů, aby při vybavení aspoň část bytu zůstala napájená. Ono není nic moc, když je v celém domě (bytě) tma. Proto taky mají být světelné obvody pod různými chrániči. Dvoupólový PCH zabere dva moduly, třífázový tři moduly.

A teď AFDD. V kombinaci s dvoupólovým chráničem zabere aspoň tři moduly v rozvaděči a musí se použít na každý zásuvkový vývod jeden AFDD. Takže dva na ložnici, tři na dětský pokoj, tři na kuchyň, ... . Takže důsledné použití = dvojnásobně velký rozvaděč a x-násobně větší pořizovací náklady. modul AFDD se dá přiklapnout jen k novějším typům PCH. A musí se ctít značka. A třeba do dílny pro napájení třífázových spotřebičů to zatím nejde, páč jsem neviděl třífázové AFDD.

Takže jak jste psal :  všeho s rozumem. Používat AFDD jen tam kde to je přínosné a nebo nutné. Třeba v domech s pečovatelskou službou, školkách ap.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana