Udrží nový 3f jistič 63A B rozběh motoru 15kW bez Y-D?

(1/7) > >>

Josef Batrla:

Na nové dílně jsem přidal nový podružný rozvaděč a udělal jsem v něm síť TNS. Přívod je 4x10 cyky a jde na jistič 3f 63A B. Odtud je vše rozfázováno na 7 chráničů po jedné zásuvce. 3x 3f zásuvky(16B,16B,32B) a jeden 3f 32D pro kompresor. Za tímto jističem je stykač LC1 D32 BD(50A spínání a cívka 24VSS). Stykač tam mám z důvodu jednoduchého vypínání napájení pro kompresor co je venku.

Kompresor je starý ČKD 2DVK 120 s motorem MEZ 15kW 29A se statorem do trojuhleniku (rok výroby 1972). Je to funkční komplet z výroby.

Ve starém rozvaděči je podružný jištěn 3 samostatnými keramickými pojistkami 63A.
Většinu času není elektricky žádný odběr. Ale i tak při opakovaném rozběhu jistič 63A vypadne.

Vypnu přepínač pro spínání stykače a po chvíli nahodím jistič. Sepnu přepínačem stykač. Zabzučí to zátěží a jistič nevybaví. Kompresor sám vypne při požadovaném tlaku a odfoukne si, aby neběžel do zátěže. Ale při opětovném sepnutí se opět vybaví jistič 63A.

Je ovšem možnost, že to dělá jistič samotný. Protože jsem chtěl ušetřit a použil jsme starší.
Koupil bych i nový, ale nevím jestli to klasická charakteristik a B udrží. Přeci jen mezi 32A a 63A je rozdíl peněžně obrovský.

Nemáte někdo praktickou zkušenost prosím?

Josef Batrla:
Jistič použitý v podružném rozvaděči je typ OEZ LTN 63B a pro něj uvádějí vypánací proud 3-5 násobek. Motor má jmenovitý proud 29A v trojúhelníku a měl by při rozběhu chtít 6 násobek. Takže  necelých 180A pro motor. Hlavní jistič je už starší a i tak papírové minimum umí dát 186A. Tudíž musím sehnat jistič s charakteristik ou C.
Což jsme úplně tak nechtěl.
A vím, že nemám ani zajištěnou selektivitu jištění. Ale nevím jak to teď jednoduše vyřešit.

Jiří Schwarz:
3-5 násobek jmenovitého proudu je asi pro vás "o ničem",  protože na takové přetížení reaguje rychlá magnetická spoušť a měla by zareagovat do 0,4 vteřiny

u motoru kompresoru je problém s tím za jakého stavu, do jakého protitlaku se rozbíhá

netuším jaké jsou poměry (především impedance smyčky) na svorkách kompresoru, aby silné jištění nedostalo systém do stavu, kdy to spolehlivě nevypne přetížení a motor "shoří"

tady by spíše než jistič bylo dobré použít motorový spouštěč

ještě lepší by bylo použít motorový spouštěč s nějakým Softstartem

Josef Batrla:
To jsem opomněl. Kompresor venku stojící má vlastní malý rozvaděč a v něm je další stykač s tepelnou ochranou, nastavenou na jmenovitý proud motoru, napojený na tlakové čidlo do série s pojistkou co pak rozepne motor atd. Prostě tak jak to má být.

Jan Bocek:
A proč je tam ten jistič 63 A. Nestačily by jen pojistky ?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana