Proč nemohu razítkovat projektovou dokumentaci razítkem revizního technika?

<< < (7/9) > >>

Glagol:
Jen poznámečka k těm fujtajbl nahovno dokumentacím členů "ČKAIT klubu".
Vsadím boty moderátora diskuse, že milí montážníci vesele elektrikářují podle dokumentace pro stavební povolení, která má jistá špecifiká, a pak mají hrozný problém s kvalitou dokumentace.
Co takhle prováděčka ?
Nojo, on by za to projektant chtěl prachy, tak uspoříme.

Jan Bocek:
Citace: Pavel Horský  31.10.2019, 13:24

Mě by zajímala ta míra kvalifikace osoby z klubu ČKAIT a osoby, která v tomto klubu není. Tedy, řekl bych, že PD autorizovaných státem jsou v hodně mizerném stavu....ale hlavně, že je tvůrce autorizovaný  :D

Jen tak na odlehčení, ale i zamyšlení.

Malý princ pozorovat toho, co razítkuje na jednom ostrově. Veledůležitá osoba...několi kráte jsem nechal takové osobě to PD orazítkovat. A nikomu nevadilo, že nemá ani obor TE3, prostě s elektrikou nemá nic společného. Povolení ke stavbě bylo vydáno. Forma přesáhla obsah. Není to dobrý stav. Ale je to tak nastaveno a bojovat proti tomu se nedá.....soupe ř je velice silný.

Je faktem, že podle PD pro SP se nedá moc realizovat elektrická instalace. Je to tak trochu "kocourkov". Tam, kde není realizační dokumentace, tak mám problém něco kontrolovat a revidovat. A zde požaduje SÚ papír s razítkem od RT. ´Je na něm, jak se vyrovná se zákonem o prováděcí dokumentaci a se zákonem o shodě. Obdivuji odvahu některých RT, jak vystaví CRZ bez prováděcí dokumentace... ..
SÚ má v podstatě obrovskou důvěru jak v tvůrce PD ( elektrika je VTZ a je tam razítko oprávněné osoby) tak v tvůrce RZ. Nic nikdo nezkoumá, ale až při problému....je dnou mi advokát poradil, zvažte tři krát co a proč podpisujete. Ponechte si po padesátce aspoň 24 hodin na rozhodnutí. Pak co má větší váhu a formu, razítko nebo jméno s podpisem?

Pavel Horský:
Citace: Jan Bocek  31.10.2019, 14:29

SÚ má v podstatě obrovskou důvěru jak v tvůrce PD ( elektrika je VTZ a je tam razítko oprávněné osoby) tak v tvůrce RZ. Nic nikdo nezkoumá, ale až při problému....

Myslíš, že zaměstnanci SÚ mají takové vzdělání, aby mohli kontrolovat obsah PD a RZ?
Razítko ČKAIT je pro ně zárukou kvality. Asi by to tak mělo být, ale bohužel není.  :-\

Jiří Adamec 65:
Odborná kvalifikace těch, kteří mají razítko ČKAIT je stejná jako u těch, kteří ho nemají. Zásadní rozdíl spočívá v podstatě pouze v naštudovaní stavebního zákona a souvisejících předpisů. Naznačoval jsem to již výše. Nevím proč to někteří pořád nejsou schopni pochopit.

Citace: Glagol  31.10.2019, 14:21

Jen poznámečka k těm fujtajbl nahovno dokumentacím členů "ČKAIT klubu".
Vsadím boty moderátora diskuse, že milí montážníci vesele elektrikářují podle dokumentace pro stavební povolení, která má jistá špecifiká, a pak mají hrozný problém s kvalitou dokumentace.
Co takhle prováděčka ?
Nojo, on by za to projektant chtěl prachy, tak uspoříme.

Naprosto přesný postřeh. K tomu jen doplním, že mám mezi zákazníky pár montážníků, kteří slíbí investorovi, že zařídí projekt. Ode mne chtějí pouze dokumentaci sic jen tak nějak aby to prošlo úřadem, já už si s tím pak nějak poradím. Někteří pochopili, že takhle ne a někteří už mými zákazníky nejsou.

Vít Rotrekl:
Citace: Vít Rotrekl  31.10.2019, 09:08

Nevím jak je to na SVK, ale ja mam jen jedno opravneni - na projekci, mo taze i revize. Tedy i jen jedno číslo.

Reaguji sám na svou kravinu co jsem napsal... Ano na projektování není oprávnění, ale pouze osvědčení...
Autorizaci nemám, ale když projektuju něco kde je potřeba autorizační razítko, tak to mám většinou pro projektanta stavaře, který autorizaci má a on zaštítí celou dokumentaci.

Že zákazníci nechtějí platit za prováděcí dokumentaci, je jejich boj ne můj. Já vyrobím takovou dokumentaci jakou si zákazník zaplatí.
Ale ruku na srdce, když se budeme bavit o rodiným domku nebo bytu, kdo z nás není podle "lepší" dokumentace pro stavební povolení, schopen udělat v bytě/domku elektronistala ci, tak není elektrikář.
Pod pojemem lepší projekt pro stavební povolení mám na mysli dokumentaci zhruba v rozsahu jak je v příloze, + teda ještě technickou zprávu...

A teď jdu s kůží na trh a očekávám rozcupování od kolegů, zkušených projektantů.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana