Proč nemohu razítkovat projektovou dokumentaci razítkem revizního technika?

<< < (5/9) > >>

Zdeněk Friedrich:
No nevím, já mám na projektování jenom osvědčení (§10). Oprávnění mám jen na revize, montáže, opravy,kontroly, takže podle stavebního a živnostenského zákona mohu samostatně projektovat jenom realizačku viz http://....cz/2014/01/opravneni-k-projektovani-v-silnoproudu/.
Tak je to směroplatný, tak to ma byť.:D

Jirka Š. Svejkovský:
Projektování je živnost volná, takže s výjimkou projektů pro stavební úřad na projektu nemusí být ani podpis.

Oprávnění mám na živnost řemeslnou, tedy montáže, revize, opravy a zkoušky elektrických zařízení. Číslo oprávnění ovšem nikam nepíšu, od toho je číslo osvědčení, které uvedu v revizi.

Razítkuju pouze revize, protože si to zákazník žádá.

František Šohajda:
Nevidím důvod, proč by nemohl elektrikář nebo RT vytvořit projekt ,  který nebude pro stavebko!! Třeba stávajícího stavu el. instalace-taková dokumentace má smysl !
Nic to nezakazuje...(proto je povolen)  ;D

Peter Lovacký:
Citace: Vít Rotrekl  31.10.2019, 09:08

Nevím jak je to na SVK, ale ja mam jen jedno opravneni - na projekci, mo taze i revize. Tedy i jen jedno číslo.

No u nás odkedy v novej vyhláške 508 zrušili projektantov, tak ten kto nie je ing v SKSI môže dostať podľa stavebného zákona len oprávnenie na prípojky, a drobné a jednoduché stavby do 300m2 Takže u nás teraz síce treba dve osvedčenia, ale oprávnenie by malo stačiť tiež jedno. Či to tak dajak podobne dopadne aj u vás to sa asi uvidí až z vašej novej vyhlášky.

Citace: František Šohajda  31.10.2019, 11:51

Nevidím důvod, proč by nemohl elektrikář nebo RT vytvořit projekt ,  který nebude pro stavebko!!

Presne tak, keď každý revizák a elektrikár musí vedieť projekty čítať, tak by mal vedieť i nakresliť to čo porobil

Pavel Horský:
Citace: František Šohajda  31.10.2019, 11:51

Nevidím důvod, proč by nemohl elektrikář nebo RT vytvořit projekt ,  který nebude pro stavebko!! Třeba stávajícího stavu el. instalace-taková dokumentace má smysl !
Nic to nezakazuje...(proto je povolen)  ;D

Jediným důvodem je většinou nedostatek času.
Sám jsem chtěl dělat projekci společně s montážní činností. Velice rychle jsem prozřel a zůstal jsem u montáží. Díky zhoršujícímu zdravotnímu stavu jsem se pak tak nějak ze dne na den překlopil zpět na projekci s tím, že jsem si ještě dodělal revize, abych měl také nějaký pohyb.
Ale makat a kreslit, byť PD stávajícího stavu, to prostě nejde. Kdo fyzicky pracuje, do toho dělá papíry kolem podnikání, cenové nabídky, rozpočty...... .ten ví o čem píši.

A také......proj ektanta nemůže dělat každý. Ne všichni na to mají znalosti a všeobecné vlohy. Pokud se tomu chce někdo věnovat, musí vynaložit dost peněz na zařízení kanceláře (plotter, tiskárny, řezačka, PC, různá software....) a hlavně se musí naučit s nějakým CAD systémem a to vše většinou člověka odradí.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana