Je závadou napájení stykače blokování z L3?
Jan P:
Jaký problém může vzniknout, pokud v domovním rozvaděči (samostatný rd), bude stykač (cívka) pro blokování kotle napojený na L3 (přes 2A jistič)? Od HDO jde N a nenapadá mne žádný stav, kdy by to tak nemohlo být.
Chtěli jsme dát papírově do kupy domek (revize apod) a tohle je pro revizáka evidentně nepřekonatelný problém.
Přepojení není problém, je to na 1 minutu, ale spíš mne zajímá, jestli mi něco neuniká.
Miroš Jan:
Pokud to je zapojené, tak jak říkáš, tak je to špatně. (norm)
Připojovací podmínky ČEZu, hovoří jasnou řečí. Cívka stykače má být připojena na fázi L1.
Jan P:
Ano, jak koukám, podle připojovacích podmínek špatně.
Co je na tom ale nebezpečné? Pokud bude eon stále spínat N, vždy bude na stykaři 230V. Jedině, že by to někdo od distributora zapojil tak, že by spínal fázi, pak by to asi dlouho nevydrželo.
Každopádně to nechám opravit, jen mne zajímalo to nebezpečí...
Jirka Š. Svejkovský:
Technicky špatně je spínat dva prvky z různých fází.
Pokud spínáte pouze jeden, mělo by to být jedno. Mimochodem, která fáze je SKUTEČNĚ L1?
V pravěku HDO se signál vysílal pouze do jedné fáze. Pokud jsem dobře informován, dnes se vysílá do všech.
Přepojil bych to, dohadování stojí víc času a energie.
Martin Kurka:
Detekční a možná i napájecí obvody přijímače HDO jsou galvanicky spojeny s fází L1. Přivedením ostatních fází L2 či L3 na jeden kontakt výstupního relé přijímače HDO (které má druhý kontakt připojen k N) nemístně a zbytečně namáháte izolaci cívka-kontakt výstupního relé a izolaci svorkovnice HDO přijímače. Nemusely by už vyjít povrchové cesty a izolační vzdálenosti uvnitř přijímače HDO.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana