Lze v ČR používat prodloužení British Standard 1363?
Miroslav Minařík:
Citace: Žvak Petr 13.10.2019, 07:18
Důvodem budou ty reklamy.
Důvodem budou reklamy?
Důvodem, proč používá u nás neschválený vzor jsou reklamy?
Tak, teď jste patrně nepochopil vy mě.
Co mají za důvod nepoužít normativní zvyklosti. Ne, co tím budou připojovat.
Asi bych to videl jako Lukáš ...
Citace: Lukáš Rotrekl 13.10.2019, 09:10
Já bych s tím asi problém neměl, při správném jištění, napěťově to splňuje, není to určeno jako zásuvka pro všeobecné užití, ale jako napájecí systém konkrétního zařízení, obdobně jako to mají různé osvětlovací systémy....
Jiří Schwarz:
Mám spoustu harmonizovanýc h norem, ale bohužel u zásuvek to není možné, protože je v evropě více provedení.
My máme cosi předepsáno jako národní vzor.
Ale představte si německou firmu, která má u nás pobočku. A používá tam zásuvky vzor Schuko, protože si přivezla jakési vybavení z mateřské firmy.
Já bych nebyl tak radikálně proti německým, britským nebo švýcarským zásuvkám, ale pouze tam, kde k tomu rozvodu, ať již pevnému nebo pohyblivému, mají přístup pouze osoby, který prošli nějakým poučením nebo proškolení a vědí co ano a co NE.
Např. do "švýcarského vzoru" zásuvky úplně v pohodě připojíte českou (nebo univerzální) vidlici, ale pro spotřebič třídy I je to nebezpečné, protože budou připojeny pracovní vodiče, ale u ochranného "na sebe budou koukat 2 díry" (zle)
Prodávat to v naší zemi laikům pro běžné použití je HODNĚ ŠPATNĚ
Jirka Š. Svejkovský:
Odpověď na otázku v nadpisu bude složitější.
Na zásuvky a zástrčky pro domovní použití v instalacích nelze vystavit CE, jelikož neexistuje evropská norma. Mají proto značku národních předpisů (u nás CCZ).
Pokud ze zásuvky vyrobíte prodlužovák, stane se z toho výrobek a na ten už evropský předpis existuje. Viděl jsem prodlužovák s SCHUKO a značkou CE.
Má onen GB prodlužovák označení CE? Pak ho použít lze.
Žádné riziko v něm nevidím, je nezáměnný s našimi zástrčkami.
Jiří_Hrubý:
Něco jiného je použít to v pevné instalaci a něco jiného jako adaptér.
Když jsem "prohrál" s TIČRem boj o schuko v celém areálu, kdy zedníci flexou ořezávali české vidlice na prodlužovácích, protože jsme v EU, usoudil jsem, že je to marný...
V případě využití jako nezáměnné redukce nevidím zásadní problém.
Nic jiného do toho nepasuje a jako malé plus jsou pojistky ve vidlicích.
Po celé EU se prodávají originál pětipsy s přechodem uni schuko-BS a svět se točí dál...
Zrevidovat takový pětipes na spojitost ochranného vodiče rovněž není problém.¨¨
Když jedu za hranice, taky si beru adaptér a ne celou zásuvku s kolíkem.
Miroslav Minařík:
Ještě je tu jeden pohled.
Pokud jde o použití reklamy, pak je to velice podobná situace jako ve výstavnictví. Minulý týden na Strojírenském veletrhu to bylo typické. Japonci, Korejci, Číňani, Brazilci ... Každý má svou mobilní expozici s kterou cestují po světě.
A u takových dočasných instalací se sleduje bezpečnost provedení.
Položme si otázku do výpočty míry rizika:
Jak dalece je koncový spotřebitel ohrožen?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana