Má řešení požadavek na přepěťovou ochranu u plného rozvaděče?
Jan P:
Mám domovní rozvaděč (48M), kde není volné místo na přepěťovou ochranu (počítám šířku min. 4-8modulů?)
Historicky to elektrikář podcenil a místo je tam nejvíce na 3 moduly vedle sebe, další 3 po 1M.
Variantu vybourat a dát větší bych nemusel.
Na ulici je el. rozvaděč od Esty 212... pro elektroměr a hdo, přívod do domu 4x16 + 3x1,5 (oboje cca. 30metrů) pro sazbu. Venku na domu krabice ko125 se svorkovnicí pro zemnící pásek a uzemnění rozvaděče.
Je možné použít např. nějaký přídavný rozvaděč ze zadní strany elektroměrovéh o?
Jiří Schwarz:
Tady není odpověď úplně jednoduchá.
Z jistého pohledu skvělý stav, když je přívod ochráněn ještě před rozvaděčem a do rozvaděče už přijde "čisté vedení".
Ale pokud je v objektu hlavní ochranné pospojování, pro dobrou účinnost ochran je třeba, aby vedení k němu nebylo moc dlouhé
Pokud je na objektu hromosvod a je spojený s HOP (měl by být), je dobré mít ochrany až tam
Jan Hájek:
No, pokud je rozvaděč hluboký, šel by svodič instalovat i z boku na vnitřní stěnu.
Jan P:
Hromosvod na domě je, spojen s HOP je v betonových pasech.
Díval jsem se, jak velké přepěťové ochrany jsou a abych řekl pravdu, nevím. Předpokládám, že pokud by to mělo být na přívodu do domovního rozvaděče, jedná se o ochranu pro síť TNC. Někteří známí výrobci však nabízejí různé varianty - kombinované T1+T2, zvlášť každý stupeň, někdo má kombinované v šířce 4M, někdo jeden stupeň s šířkou 6M ... většinou se to liší podle max. proudu při úderu (asi?).
Je možné stupně rozdělit a třeba T1 dát k elektroměru a T2 do domovního rozvaděče?
Jinak domovní rozvaděč je Hager Volta 48M pod omítku. Hluboký moc není, normálka na jističe apod, jinak nic navíc.
Jan Hájek:
Asi nejrozumnější bude zaseknout k přívodu ještě jeden rováděč s rezervou. Taky to mám.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana