V čem je skryto nebezpečí připojení spotřebiče pouze dvěma vodiči?
Heinrich:
Jenom pro úplnost (tučně jsou označeny doplněné položky), pls, zkontrolujte, zda se vypínačem skutečně vypíná fáze a nikoliv vodič PEN (jak je občas u kutilů zvykem ;) ), neb potom by naopak hrozilo, že se při vypnutém vypínači objeví fáze na kovové konstrukci svítidla. Tzn. po správném zapojení/ukostření kovové části, fázovkou zkontrolovat, zda se na této náhodou nenachází fáze při vypnutém vypínači. :)
Citace: Philip LeMarchand 06.10.2019, 12:21
Celý okruh je vlastně, to co mi otec říká: fázový vodič od místa připojení > vypínač světla > fázový vodič -> žárovka -> nulový vodič –> upevňovací kovový třmen objímky –> kovová konstrukce svítidla/nulový vodič PEN -> PEN zpět k transformátoru k bytové rozvodnici / k místu napojení tohoto okruhu.
Philip LeMarchand:
Pánové díky všem za odpovědi, já jsem prostě tatar, kterému to mozek zatím nechce zpracovat.
Zkusím to popsat ještě jinak.
Když se proud vrací zpět z objímky, poté přes kovový montážní třmen/PEN (jak potvrdil p. Heinrich), tak jak to, že tam na tom třemenu (spojeném s kovovým svítidlem) není stejný proud jako teče do žárovky.
Je to tím, že ten kovový třmen/kovové svítidlo má větší odpor než PEN(měděný kabel) a "elektrice" se tam tudy prostě nechce? Tj. Kdyby bylo svítidlo celé měděné, tak by tam tekl stejný proud jako teče do žárovky?
Mě evidentně ve škole něco uniklo, to mi v palici chybí k sepnutí :(
ACEOF ACES:
PEN - vodivá kostra světla(PE) - (N)žárovka(L) - vypínač- L
----------------------
Nesprávné zapojení:
PEN - (N)žárovka(L) - vypínač - L
vodivá kostra světla(PE) - nepřipojená
, když upadne PEN tak se, ale na vodivé kostře světla neobjeví fázové napětí, pokud se fázový vodič nedotkne vodivé kostry světla.
Václav Třetí:
Je třeba uvažovat, že proud procházející vodičem nezabíjí, nebezpečné je napětí proti zemi.
Protože je na vodiči PEN (zeleno/žlutý, dříve též zelený) nulové napětí proti zemi (pokud není vodič PEN přerušen na cestě ke spotřebiči), není nebezpečný a lze ho použít jako ochranný i pracovní. Aby se odstranilo nebezpečí vzniklé přerušením vodiče PEN, zavedl se v nových instalacích rozdělený rozvod pomocí vodičů PE (ochrana-zeleno/žlutý) a N (pracovní nula-modrý).
P.S. Ještě existují spotřebiče v tzv. dvojité izolaci. Jsou značené na výrobním štítku dvěma čtverečky v sobě (nebo Class II), nemají zemnící svorku a na ně se PE nebo PEN nepřipojuje a ani nesmí, protože by se bezpečnost zhoršila.
Philip LeMarchand:
Citace: Václav Třetí 06.10.2019, 14:44
Protože je na vodiči PEN (zeleno/žlutý, dříve též zelený) nulové napětí proti zemi (pokud není vodič PEN přerušen na cestě ke spotřebiči), není nebezpečný a lze ho použít jako ochranný i pracovní. Aby se odstranilo nebezpečí vzniklé přerušením vodiče PEN, zavedl se v nových instalacích rozdělený rozvod pomocí vodičů PE (ochrana-zeleno/žlutý) a N (pracovní nula-modrý).
P.S. Ještě existují spotřebiče v tzv. dvojité izolaci. Jsou značené na výrobním štítku dvěma čtverečky v sobě (nebo Class II), nemají zemnící svorku a na ně se PE nebo PEN nepřipojuje a ani nesmí, protože by se bezpečnost zhoršila.
Václave díky, teď se zdá mi to doteklo (doufám). Do žárovky napětí "cpe" proud, ale zpět se vrací (po PEN vodiči) pouze proud bez napětí, už jen odtéká, nikam ho není potřeba napětím "cpát"... Jestli je to tak, jdu bouchnout šampus, protože jsem pochopil něco, co jsem nechápal 40 let.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana