V čem je skryto nebezpečí připojení spotřebiče pouze dvěma vodiči?
Rozvodak:
Citace: Philip LeMarchand 06.10.2019, 15:07
Václave díky, teď se zdá mi to doteklo (doufám). Do žárovky napětí "cpe" proud, ale zpět se vrací (po PEN vodiči) pouze proud bez napětí, už jen odtéká, nikam ho není potřeba napětím "cpát"... Jestli je to tak, jdu bouchnout šampus, protože jsem pochopil něco, co jsem nechápal 40 let.
Alfa omega je, že v případě průrazu izolace fáze -》kostra dojde ke zkratu a tím i automatickému odpojení postiženého okruhu předřazeným jištěním od zdroje.
Heinrich:
.... ale zpět se vrací (po PEN vodiči) pouze proud bez napětí, už jen odtéká, nikam ho není potřeba napětím "cpát"... Jestli je to tak, jdu bouchnout šampus, protože jsem pochopil něco, co jsem nechápal 40 let.
Mno, Philipe, ještě bych to šáňo nebouchal, neb tak to docela není ;)
Ona pomyslná bezpečnost PEN vodiče (potažmo PE a N) je totiž dána pouze tím, že v běžně užívaných přenosových soustavách jsou tyto spojeny se zemním potenciálem = s nulovým potenciálem země, tudíž za std. stavu jsou "vcelku bezpečné" (pozn: byť přinejmenším na N je nutno stále pohlížet jako na vodič s nebezpečným potenciálem).
Jinak viz sinusovka a její časový průběh. Už chápete? :)
Milan Hudec:
Václave díky, teď se zdá mi to doteklo (doufám). Do žárovky napětí "cpe" proud, ale zpět se vrací (po PEN vodiči) pouze proud bez napětí, už jen odtéká, nikam ho není potřeba napětím "cpát"... Jestli je to tak, jdu bouchnout šampus, protože jsem pochopil něco, co jsem nechápal 40 let.
PEN vodič si představte coby zákonitou manželku, o kterou když pečujete atd, tak vás také nekopá, pokud však vztah narušíte (špatný kontakt PEN), tak vás bude kopat pořád, sice málo,ale furt, pokud vztah úplně narušíte (přerušený PEN), tak vás dotyčná kopne vší silou pokaždé, kdy se ji jen dotknete.
Heinrich:
Citace: Milan Hudec 06.10.2019, 17:22
PEN vodič si představte coby zákonitou manželku,....
;D ;D ;D ;D ;D
Jiří_Hrubý:
Jestli je to tak, jdu bouchnout šampus, protože jsem pochopil něco, co jsem nechápal 40 let.
Tak ještě jinak.
Níže je "obrázek" jak ta síť vypadá a jak se k ní připojují spotřebiče. Vašemu svítidlu odpovídá obrázek vpravo. Zjednodušeně zdrojem je trafo s uzeměným středem. Ten střed je právě onen PEN, kombinující ochrannou zem PE a stření vodič N.
Dál pak lezou z trafa fáze. Rozdíl potenciálů mezi fází a nulou je ono napětí. Až když se mezi tyto potenciály vřadí spotřebič, začne protékat proud úměrný odporu spotřebiče.
Proud teče ze zdroje do zdroje a část se spotřebuje ve spotřebiči.
A že mění směr, s tím se nebuem zatěžovat.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana