V čem je skryto nebezpečí připojení spotřebiče pouze dvěma vodiči?

(1/4) > >>

Philip LeMarchand:
Rád bych vysvětlil svému otci, že má špatně připojená stropní světla. Vše si celý život dělá v domu po svém a většinou to končí slovy: "je mi 77 a žiju".

Má na stropě kovová světla (talíř) v nich je klasická keremická objímka s montážním třmenem.

Na dřevěném podhledu je kovový talíř, přidělán šroubem v něm kovovým třmenem přidělená keramická objímka a k ní dva vodiče fáze a PEN. (mají steré rozvody TN-C). Tvrdím mu, že PEN musí jít nejprve na kovový třmen objímky, který je spojený s kovovým talířem (světlem) a teprve potom na objímku (N).

Jsem laik a nedovedu mu fundovaně vysvětlit proč.

Prosím můžete po lopatě vysvětlit, co se stane, když bude světlo připojené tak jak je teď a přeruší se fázový vodič a dotkne se kovové konstrukce? Předpokládám, že potom bude na kovovém talíři dotykové napětí?

Tím, že se PEN spojí s kovovou konstrucí se to vlastně celé uzemní ale nedovedu vysvětlit proč. Otem mi říká, že když to tak udělá, tak naopak proud poteče směrem: fáze-žárovka-přes kovový třmen na kostru a pak teprvě zpět do sítě, že právě tím vznikne to dotykové napětí. Že tím, že to spojí s kovovým světlem tím bude proud procházet jako celkem.

Miroslav Minařík:
Nebezpečí je v tom, že pokud odpojíte PEN na přívodu a spotřebič bude zapnutý objeví se nebezpečné napětí na kostře spotřebiče. Měřeno proti zemi jako okolnímu potenciálu.

Celkem běžná a nebezpečná porucha u nulování hliníkem ve starých instalacích.

Philip LeMarchand:
Díky tomu rozumím, nicméně nějak mi vrtá hlavou a nedovedu vysvětlit, jak to, že není na kostře proud, když vlastně prochází přes ten kovový upevňovací třmen.

Celý okruh je vlastně, to co mi otec říká: fázový vodič -> žárovka -> nulový vodič –> upevňovací kovový třmen objímky –> kovová konstrukce svítidla/nulový vodič -> zpět k transformátoru . Proč kovovým svítidlem proud při zapnutém světlu neprotéká, když by jím vlastně protékat měl?

Omlouvám se za velmi laické pojetí  :-[

David Hruda:
Pokud vám upadne PEN vlivem průchodu proudu a přechodového odporu, jehož výsledkem bude ohřev spoje, stane se tak na objímce.
Pokud PEN vede nejdřív na ochrannou svorku a pak až na objímku, zůstane plášť svítidla pořád chráněn.
Pokud to bude naopak (nejříve objímka a pak ochranná svorka),  bude od PEN vodiče odpojeno vše a na plášti se objeví L.
(Mimochodem, ochranné svorky jsou obvykle konstruovány tak, aby PEN procházel svorkou bez přerušení a poté šel do objímky. Zapojovat to opačně je určitě o dost složitější.)

Jiří_Hrubý:
Citace: Philip LeMarchand  06.10.2019, 12:21

Proč kovovým svítidlem proud při zapnutém světlu neprotéká, když by jím vlastně protékat měl?

Protože proud protéká uzavřeným obvodem, který sestává (vynechme trafo a síť) z drátu s fází od vypínače, žárovky a drátu s PEN.
"Ukostřené" tělo svítidla má potenciál PEN, resp. potenciál země a proto za normálních okolností proti zemi při dotyku na svítidlo teče zanedbatelný vyrovnávací, nebo žádný proud. Ovšem při dotyku mezi potenciálem kovové ukostřené části svítidla a potenciálem fázového vodiče, poteče proud znatelně vyšší, nebezpečný.
Vodič PEN má v případě zařízení tř.I funkci prioritně ochrannou a aby bylo omezeno nebezpečí upálení či poškození spoje "ukostření" proudem spotřebiče, či poruchovým
proudem, zapojuje se v místě, kde spoj ještě nemá funkci přenášet proud, tím je ve vašem případě až svorka objímky.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana