Jaký je rozdíl mezi jističem 3+N a 4pólovým?
Tomáš Jančo:
Citace: Jiří Schwarz 24.09.2019, 19:44
... N se může zapojit vlevo nebo vpravo. Ale nějak mi nevysvětlili jak je zde zajištěn správný postup spínání... :'(
A nebude to náhodou tak, že krajné kontakty spínajú ako prvé (v ľubovolnom vzájomnom poradí) a stredné kontakty až po nich? Je predsa úplne jedno, ktorý z pracovných vodičov bude zopnutý ako prvý. Dôležité je, ktorý potom zopne druhý!
Presnejšie povedané, dôležité je napätie medzi vodičmi, ktoré zopnú ako prvý a druhý. Ak je fázové, je to ok. Ak je združené, je to problém.
Milan Hudec:
Citace: Jiří Schwarz 24.09.2019, 19:44
Pozor, PE sem vůbec nepleťte, ať v tom někomu neuděláte zmatek, PE se nejistí, nevypíná, pouze u pohyblivých přívodů se odpojuje, ale jsou pro to jistá pravidla
Jističe nebo chrániče mají označený N pól a N by měl spínat první a vypínat poslední.
A konkrétně Hager se chlubil 4 pólovým chráničem, kombinovaným s jističem, kde je proudová ochrana ve všech 4 pólech a N se může zapojit vlevo nebo vpravo. Ale nějak mi nevysvětlili jak je zde zajištěn správný postup spínání... :'(
Jirko mám pocit, že normativně je uvedeno dřív/později, ale i nebo současně.
Pokud tomu tak je, tak u Hagera bych se úplně nebál, mají velkou stabilitu/tuhost mezi moduly, která to "současně dle mého názoru splňuje, otázkou je oblouk mezi kontakty při "neodporové" zátěži....
TechnickapodporaHager:
Čtyřpólový jistič má nadproudovou ochranu ve všech pólech. U přístroje 3+N, tato ochrana není v N pólu.
V případě obou těchto přístrojů jsou všechny póly spínány i rozpínány současně.
Každý tento přístroj je určen pro jinou aplikaci. Je na výrobcích chráněných zařízení, jaké podmínky k ochraně svých zařízení navrhují. Zda 4P, nebo 3P+N. Může k tomu mít samozřejmě nějaký praktický důvod i projektant, navrhující technologii, nebo jiné el. zařízení. Požadavek na odpínání všech pracovních vodičů je dnes už zcela běžná podmínka v různých návodech mnoha el. zařízení. Že jsou tyto požadavky velmi často elektrikáři ignorovány je věc jiná.
Tomas M.:
Citace: HAGER podpora 26.09.2019, 08:16
V případě obou těchto přístrojů jsou všechny póly spínány i rozpínány současně.
Mohu se zeptat, co znamená na schématické značce (viz. příloha) ta čárka navíc u N pólu ? Nikde jsem to neviděl, až u vás a představil bych si pod tím právě pozdější odpínání a dřívější připínání...
Jirka Š. Svejkovský:
Představujete si to správně.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana