Jaký je rozdíl mezi jističem 3+N a 4pólovým?
Jan P:
Vysvětlíte mi prosím, jaký je rozdíl u 3f jističů značených 3+N a 4pólový?
Např. Hager MBN416 (4pólový) a MBN616 (3+N).
3+N si vysvětluji tak, že nejdřív odpojí fázové kontakty, poté N a připojí v obráceném pořadí, ale k čemu je potom typ 4 pólový? Je to hodně k vidění např. u zahraničních klimatizací s 3f napájením. 4pól je samozřejmě nezapojený.
Nebo 3+N jistí jen 3 póly (fáze) a 4 pólový všechny 4? Domněnka ...
Tomas M.:
U jističe 1+N nebo 3+N zpravidla pól pro N slouží pouze jako spínač a neobsahuje tepelnou/zkratovou spoušť. U 4 pólového jsou jištěny všechny póly. Přiznám se, že si nejsem úplně jistý, zda se N odpojuje jako poslední a připojuje jako první - možná někdo doplní, toto pravidlo hlavně u zásuvek u PE.
Jiří Schwarz:
Citace: Tomas M. 24.09.2019, 19:27
...zda se N odpojuje jako poslední a připojuje jako první - možná někdo doplní, toto pravidlo hlavně u zásuvek u PE.
Pozor, PE sem vůbec nepleťte, ať v tom někomu neuděláte zmatek, PE se nejistí, nevypíná, pouze u pohyblivých přívodů se odpojuje, ale jsou pro to jistá pravidla
Jističe nebo chrániče mají označený N pól a N by měl spínat první a vypínat poslední.
A konkrétně Hager se chlubil 4 pólovým chráničem, kombinovaným s jističem, kde je proudová ochrana ve všech 4 pólech a N se může zapojit vlevo nebo vpravo. Ale nějak mi nevysvětlili jak je zde zajištěn správný postup spínání... :'(
Jan P:
Jističe 1+N a 3+N jsou k vidění hodně na bioplynkách, je to nařízené do EX prostředí?
Ale pořád nechápu ten 4 pólový jistič. Neutlučte mne, pokud napíšu kravinu, ale mělo by to smysl třeba u sklokeramiky/indukce, aby nedošlo k přetížení N vodiče?
Lukáš Rotrekl:
EX prostředí = možnost vypínání všech pracovních vodičů.
Ano přesně ten důvod to bude, případně pak instalace s velkým podílem 3. harmonické, nesymetrické zátěže atd...
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana