Potřebuji pro kolaudaci domu nutně projekt elektroinstalace?

<< < (8/8)

Milan Karvánek:
Pane Bartoši, nějak mi začíná unikat smysl Vašeho působení zde. V některých příspěvcích vypichujete názor, že je správné provádět kavalitní dílo a v dalších již po několikáté se chytáte §4 zák. 22/97 Sb. Tak jak to prezentujete je to však vytrženo z kontextu. ČSN nejsou závazné proto, aby se nebránilo technickému pokroku a používání inovativních řešení lepších, než ČSN popisují. Je zásadní rozdíl komu své informace sdělujete. Pro běžného elektromontéra je závazné dodržování norem přímo nutnost, protože pokud náhodou nepracuje podle projektové dokumentace s použitím znalostí technologickýc h postupů, které si osvojil ve škole, musí použít postupy a řešení popsané v ČSN. Je totiž zcela nad jeho možnosti a i znalosti posoudit, jestli právě vymyslel převratné inovativní řešení, nebo se jen jedná o šlendrián.
O nezávaznosti norem se mohou bavit pracovníci vývojového týmu, při vývoji nového přístroje atp.
váš výklad "nezávaznosti norem" totiž popírá celosvětovou normalizaci jako celek. Proč se tedy celý svět zabývá normalizací? Právě proto, aby dobrá a ověřená případně pro bezpečnost nutná řešení byla jednoznačně popsána a také byla v praxi používána!
To jen opět musel nastoupit český chytrolín, který místo aby pořádně pracoval, vymýšlí nová geniální řešení, přitom sám nic neví o řešeních stávajících a normalizovanýc h a v okolních státech běžně používaných.
Mrzí mne, že jsem se musel odchýlit od původního tématu, tímto vyzývám k ukončení těchto debat na veřejném fóru, protože to neprospívá dobrému obrazu elektrotechnik ů před laickou veřejností.

Otakar Dosbaba:
Naprostý souhlas s panem Karvánkem! Kdy konečně dojde všem zde přítomným odborníkům, že v případě rad laikům bychom měli táhnout za jeden provaz a hlavně jim nemotat hlavu! Když se budeme dohadovat mezi sebou, je to něco jiného, páč všichni budeme vědět, o co jde při různých výkladech jednoho termínu, praxi, různých elektrikářskýc h zvyklostí apod. Laici se však takto odsud dozví nakonec úplné prd.

Jan Šlosárek:
To Bartoš:
Opět další nic neříkající blábol,kterým jste nás obšťastnil. Člověče co to melete: "pokud RT
dělá revizi podle normy..... Podle čeho by tu revizi asi mněl dělat?Nedělejte tady školení ze st.zákona.Tak nebyl problém předložen.Zákl adní otázka zněla: musí být dokumentace... .. Znovu opakuji musí,pokud na tuto stavbu je třeba vypracovat výchozí RZ.Ano je zde možnost " Fasulis" ale ani ta nevylučuje to první.Panu Karvánkovi začíná unikat smysl vašich výlevů.Mně už dávno unikl a na ty vaše demagogické příspěvky je dle mého názoru odpovídat škoda času.

Petr Doležal:
A než se ta diskuse ukončí, tak ještě jeden zajímavý konkrétní zákon:
499/2006 Sb.    (sloh)
Vyhláška o dokumentaci staveb
Platná od 1.1.2007

Jiří Bartoš:
To Doležal: Díky, příležitostně si přečtu (i když je to tedy vyhláška a ne zákon).

To Šlosárek: Možná jsem to špatně formuloval, takže opravuji svou větu: "Pokud norma, podle které dělá revizák revizi, obsahuje taxativní seznam dokladů ..."

To Karvánek: Je dost dobře možné, že jsem to trochu "vytrhnul z kontextu". Kromě prvních dvou odstavců jsem však pouze uvedl to, co je v tom zákoně napsáno. Možná to působí trochu schizofrenně, ale mně prostě vadí extrémy - nadbytečné bazírování na normách i tam, kde to není na místě, jakož i systematické kašlání na bezpečnostní a podobné požadavky. Proto mi prosím promiňte, že budu mít vždy tendenci mírnit nadšení revizáků pro jejich ideální řešení a současně tlačit na řemeslníky, aby se nesnažili to ošulit. Aurea via media.

To Dosbaba: Myslím, že jste nejvíc uhodil hřebíček na hlavičku. Je rozdíl, komu je sdělení určeno, a v tomto jsem skutečně nerozlišoval.

Obecně závěrem: Projekt elektroinstala ce není nutným podkladem pro kolaudační řízení. To ovšem nevylučuje, že jí bude vyžadovat revizní technik provádějící revizi elektroinstala ce, přičemž (kladná) revize elektroinstala ce je v případech stanovených zákonem nebo pokud tak stanoví stavební povolení podmínkou pro (úspěšnou) kolaudaci.

V tuto chvíli svou účast v této diskusi ukončuji. ;)

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana