Potřebuji pro kolaudaci domu nutně projekt elektroinstalace?

(1/8) > >>

J. Nováková:
Potřebuji pro kolaudaci domu nutně projekt elektroinstala ce?

Milan Karvánek:
Ano, protože ke kolaudaci bude požadována výchozí revize elektro. Pro vypracování výchozí revize elktro je technická dokumentace nutná. ČSN 33 1500/čl.4.1 "podklady pro provádění výchozí revize jsou: - dokumentace el.zař. odpovídající skutečnému provedení ..." a 5 dalších podmínek. Tentýž požadavek uvádí i ČSN 33 2000-6-61/čl.61.1.2 "...pracovníci provádějící revizi musí mít k dispozici...".
Revizní technik, který by to ignoroval se vystavuje postihu ze strany orgánů OIP (zák.251/05 Sb. §20)  >:D

Zdeněk Pikhart:
Plně s Vámi souhlasím pane Karvánek a kolaudační komise by to měli vyžadovat. Praxe vypadá ale jinak, protože když budu při výchozí revizi rodinného domu vyžadovat projektovou dokumentaci, budu se muset začít živit něčím jiným. Za posledních několik let jsem se s projektem setkal jen několikrát a ten většinou stál za ........  :'(
Jaké máte praktické zkušenosti Vy?

Milan Karvánek:
TO: Pikhart > Zkušenosti mám podobné. Protože má pro mě moje osvědčení RT poměrně značnou hodnotu, řeším to "dodatečným zakreslením stávajícího stavu". (Podle kozultací s některými kolegy nejsem sám). Samozřejmě pokud je instalace vůbec "revidovatelná". Pokud by to investor neakceptoval, musel by hledat nějakého kaskadéra jinde. (Profesionální řidič také nesmí dopustit aby mu sebrali ŘP) 

Martin Novák:
Rad bych se zeptal. Co je podle vas, odborniku z praxe tady postacujici projekt pro RZ?  Sam jsem uz nekolik krat delal barak podle projektu ve forme 1xA4 vykres mistnosti a rozmisteni vyvodu + 1xA4 tabulka ve tvaru (priklad):

1. Zasuvky Obyvak     L1     10A/B     CYKY 3x2,5    5 zasuvek smyckovanim
2. Svetlo Obyvak        L2       6A/B     CYKY 3x1,5    dvouvypinac, 2 vyvody

8. Zasuvky koupelna  L3    30mA/10A**   CYKY 3x2,5  pracka + vyvod skrinka nad umyvadlem

**  chranicojistic

Revizak s tim nemel problem, az ted pred par dny na neco takoveho skarede koukali u kolaudace. Tak ted nevim. Ja osobne takovy projekt povazuju pro svepravneho elektrikare za naprosto dostacujici pro realizaci.

Jaky je Vas nazor ?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana