Potřebuji pro kolaudaci domu nutně projekt elektroinstalace?
Jan Štěpán:
Domnívám se, že pokud jste prošla stavebním povolením bez elektro části, bude vám stačit dsps (dokumentace skutečného provedení stavby) nejen pro revizního technika, ale i pro vás do budoucna.
Ke kolaudaci se předkládá projektová dokumentace vč. realizačních změn.
Citace: Zdenek Hejčl 19.02.2007, 01:05
Ale i v případě, že revizák bude chtít PD pro revizi, aniž by PD chtěl stavební úřad ke kolaudaci, by z toho byl závěr takový, že ke kolaudaci PD elektroinstala ce není potřeba.
Bludy úřední obludy. nebo jedince? Pokud ji revizní technik vyžaduje je to jeho právo a nemusí z toho důvodu vypracovat revizi s kladným posudkem. V tom případě je možnost sehnat jiného revizáka, který to udělá. >:D
Ale vše je v lidech a přístupu k profesionální práci a cti každého elektrikáře odvádějíciho kvalitní práci.
Vážený pane, nejsem si jist vaší kvalifikací. K problematice postupu při revizích se vyjadřovat nebudu, nejsem revizák. Vaše zmínka o "profesionální práci a cti každého elektrikáře odvádějíciho kvalitní práci" v kontextu vašeho přízpěvku působí docela úsměvně. Jako projektant soudím, že bych měl zlomit tužku a jít k lopatě, vždyť projekt na elektroinstala ci vlastně nikdo nepotřebuje. (chtěl bych vás vidět na složitějších zakázkách...)
Jsem opravdu otráven.
Jan Šlosárek:
To Bartoš:
Tak právě o tom jak má správně postupovat RT se pane Bartoši vůbec nemůžeme bavit,RT musí postupovat v souladu s platnou normou ,která taxativně uvádí seznam dokladů které je nutné přiložit.
To není věc názoru to je prostě realita. Je zde samozřejmě varianta o které se zmiňuje pan Fasulis. Ale ani ta v podstatě nevylučuje to první.
To Karvánek: 100% souhlas
Zdenek Hejčl:
To: Šťěpán
Pravda zapoměl jsem na DSPS, jak uvádíte, tak to jde taky. Já neodsuzuji dokumentaci nechávám si ji vypracovat a mám klid při práci a v jednání se zákazníkem v případě změny projektu.
Kvalifikaci nějakou mám i praxi § 6 a 8.
Viděl jsem i nepovedené projekty - nic ve zlém.
jannovan:
Omlouvám se, že vstupuji do této diskuse, ale nechápu proč tak rozsáhlá diskuse o tak jasné problematice. Vždyť stačí dotazující se osobě říci, že projektová dokumentace elektro dle platných právních přepisů a dle ČSN být musí a je po bezpředmětné diskusi 8) A kdo tvrdí opak tak by si měl prostudovat stavební zákon.
Jiří Bartoš:
Citace: Jan Šlosárek 19.02.2007, 09:27
Tak právě o tom jak má správně postupovat RT se pane Bartoši vůbec nemůžeme bavit,RT musí postupovat v souladu s platnou normou ,která taxativně uvádí seznam dokladů které je nutné přiložit.
Pokud revizní technik dělá revizi podle normy, která taxativně uvádí seznam dokladů, které je nutné přiložit, pak je to jasné. Tj. z mé strany souhlas.
Protože mi je jasné, že prostudovat si stavební zákon je každopádně dobré, aniž bych tvrdil nějaký "opak", tak jsem tak učinil a nalezl jsem následující (určitě by se toho ale povedlo najít víc):
§ 103 odst. 1 - Stavební povolení ani ohlášení stavebnímu úřadu nevyžadují
a) ...
b) technická infrastruktura a doprovodná technická zařízení pro rozvod vody, energií, tepla, pro zajištění služeb elektronických komunikací, pro odvádění odpadních a dešťových vod a větrání, a to
1. ............
2. vedení technického zařízení uvnitř budov a jejich stavební úpravy;
3. ............
4. zařízení, která jsou součástí nebo příslušenstvím energetické soustavy;
5. ............
6. ............
7. ............
8. přípojky vodovodní, kanalizační a energetické v délce do 50 m,
b) .............
§ 115 odst. 1 - Ve stavebním povolení stavební úřad stanoví podmínky pro provedení stavby, a pokud je to třeba, i pro její užívání, a rozhodne o námitkách účastníků řízení. Podmínkami zabezpečí ochranu veřejných zájmů a stanoví zejména návaznost na jiné podmiňující stavby a zařízení, dodržení obecných požadavků na výstavbu, včetně požadavků na bezbariérové užívání stavby, popřípadě technických norem. Podle potřeby stanoví, které fáze výstavby mu stavebník oznámí za účelem provedení kontrolních prohlídek stavby; může též stanovit, že stavbu lze užívat jen na základě kolaudačního souhlasu.
§ 119 - Dokončenou stavbu, popřípadě část stavby schopnou samostatného užívání, pokud vyžadovala stavební povolení nebo ohlášení stavebnímu úřadu podle § 104 odst. 2 písm. a) až e) a n) anebo pokud byla prováděna na podkladě veřejnoprávní smlouvy (§ 116) nebo certifikátu vydaného autorizovaným inspektorem (§ 117) a byla provedena v souladu s ním, lze užívat na základě oznámení stavebnímu úřadu (§ 120) nebo kolaudačního souhlasu. Stavebník zajistí, aby byly před započetím užívání stavby provedeny a vyhodnoceny zkoušky předepsané zvláštními právními předpisy41).
41) Například § 4 vyhlášky č. 111/1981 Sb., o čištění komínů, § 15 a 19 vyhlášky č. 428/2001 Sb., kterou se provádí zákon č. 274/2001 Sb., o vodovodech a kanalizacích pro veřejnou potřebu a o změně některých zákonů (zákon o vodovodech a kanalizacích), § 4 vyhlášky č. 85/1978 Sb., o kontrolách, revizích a zkouškách plynových zařízení, ve znění nařízení vlády č. 352/2000 Sb.
§ 121 - Stavebník předloží stavebnímu úřadu spolu s oznámením o užívání stavby podle § 120 odst. 1, popřípadě se žádostí o vydání kolaudačního souhlasu, dokumentaci skutečného provedení stavby, pokud při jejím provádění došlo k nepodstatným odchylkám oproti vydanému stavebnímu povolení, ohlášení stavebnímu úřadu nebo ověřené projektové dokumentaci. Jde-li o stavbu technické nebo dopravní infrastruktury, předloží dokumentaci skutečného provedení stavby vždy. Pokud je stavba předmětem evidence v katastru nemovitostí, doloží stavebník též vyhotovení geometrického plánu na tuto stavbu.
A opět odbočka - zákon č. 22/1997:
§ 4 odst. 1 věta druhá - Česká technická norma není obecně závazná.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana