Je dobrý nápad vypnout na dovolenou přívod elektriky bytu?
Peter Lovacký:
U nás je to si myslím v predpisoch tak nejak, že aj keby vyšiel výpočet bez bleskozvodu, tak na objektoch určených na bývanie že byť musí.
Sa mi vidí, že u vás v Čechách by ste to tiež mali mať podobne v nejakom zákone.
Nie každý má to šťastie, ale dobrý a spoľahlivý sused či rodina nablízku je na nezaplatenie, a to nielen kvôli elektrike :)
Vít Rotrekl:
Citace: PetoL 11.09.2019, 11:09
U nás je to si myslím v predpisoch tak nejak, že aj keby vyšiel výpočet bez bleskozvodu, tak na objektoch určených na bývanie že byť musí.
Nejsem si jistý, jestli je někde konkrétně vyjménováno, kde musí být hromosvod (raději vnější LPS), ale můžete si přečíst par 36, z vyhlášky 268/2009 Sb, tam je to podle mě docela jasně definováno jak postupovat....
Teď jsem dělal dvě PD na RD pro stavebko a ani u jednoho domku mě hromosvod nevyšel jako nutnost.
Pavel Horský:
Citace: Vít Rotrekl 11.09.2019, 11:19
Teď jsem dělal dvě PD na RD pro stavebko a ani u jednoho domku mě hromosvod nevyšel jako nutnost.
Tebou citovaný paragraf vyhlášky 268/2009 jasně hovoří, kde se "musí" zřizovat hromosvod. Pro mě to znamená, že jakmile se v budově budou pohybovat osoby, pak vychází min. LPS IV. Já tak nějak domy ve výpočtu házím do LPS III.
Abych si u RD dovolil říci..... ochrana být nemusí......, to už by musel být extrém.
Vít Rotrekl:
Citace: Pavel Horský 11.09.2019, 11:27
Tebou citovaný paragraf vyhlášky 268/2009 jasně hovoří, kde se "musí" zřizovat hromosvod. Pro mě to znamená, že jakmile se v budově budou pohybovat osoby, pak vychází min. LPS IV. Já tak nějak domy ve výpočtu házím do LPS III.
Abych si u RD dovolil říci..... ochrana být nemusí......, to už by musel být extrém.
To máš pravdu, ale LPS IV/III nutně ještě neznamená že musí být instalovaný vněšjí LPS (hromosvod), ale může vyjít jen nutnost osazení svodičů...
Pavel Horský:
Já jen tvrdím, že máš obrovskou odvahu podepsat se pod to, že na objektu k bydlení nemusí být instalována vnější ochrana. Pokud nestojí domek mezi mrakodrapy, pod mostem atd., tak bych asi dobře nespal. Jak se říká, papír snese všechno a výpočty také stvořil jen člověk.
Vlivem velkých změn klimatu se u nás dají za pár let předpokládat pekelné bouřky, kdy obloha vlastně nezhasne. Pak bych nechtěl sedět u hromničky. Vlastně, já se ani neumím modlit :-)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana