Není nebezpečná kovová lampička připojená pouze dvěma vodiči?

<< < (2/4) > >>

Vít Rotrekl:
Citace: Pavel Němčák  09.09.2019, 15:56

A je pro mě i nové zjištění, které jsem netušil. Že jakmile se přeruší v soustavě TN-C PEN vodič, tak mě naopak kopne spotřebič, který je třídy ochrany I. a ten s třídou ochrany II. jen přestaně fungovat správně.

Záleží kde se ten vodič přeruší, a co je dalšího kde připojené. Ale ano, kopnout vás může.

Peter Lovacký:
Mňa dakedy učili že je to jak so semaforom.
Zelená že je všetko ok, oranžová že sa niekde stala jedna porucha, napríklad ten prerušený PEN v pevnej inštalácii, ale keď už má svietiť červená tak to aby sa ešte dačo pokazilo v spotrebiči a fáza aby sa dostala cez základnú izoláciu na kostru kde sa jej dá dotknúť.
A medzi oranžovou a červenou že je to ešte ten čas na opravu  :)

Jiří_Hrubý:
Citace: PetoL  09.09.2019, 17:11

A medzi oranžovou a červenou že je to ešte ten čas na opravu  :)

Není, protože polovina spotřebičů projeví nespokojenost s plovoucí nulou a přes tyto spotřebiče, jedno zda I. či II. třídy, se vostrá dostane na neživou část spotřebičů tř.I.
Vaše teorie platí pouze v případě instalace  3f symetrických spotřebičů, kde vodič PEN z pevné instalace plní pouze funkci ochrannou, ovšem v takových instalacích bývá právě kvůli ne vždy zřejmému porušení spojitosti PEN využito pospojení samotných spotřebičů, většinou uzemněné.

Jiří Schwarz:
Citace: Vít Rotrekl  09.09.2019, 16:21

Záleží kde se ten vodič přeruší, a co je dalšího kde připojené...

Tak právě proto je doporučeno přizemnit bod rozdělení a pokud se použije chránič, dost nebezpečných stavů je tím ošetřeno...

--------
A pokud se vrátíme k původnímu dotazu, taková lampička může být bezpečná, pokud jsou dodržena jistá pravidla. Výrobce by měl splnit požadavky na dvojitou nebo zesílenou izolaci, pak takovou lampičku (nebo spotřebič obecně) označí dvojitým čtverečkem, jak již bylo zmíněno.
Pokud se prování nějaká oprava, nesmí se zhoršit "izolace",  opravy a úpravy by neměl dělat nějaký laik, ale ideálně autorizovaný servis výrobce (to jsem ale optimista)...

A pokud je to se štítkem Made in USSR (nebo SSSR),  tak tam bych byl opatrný jestli ta izolace je opravdu dvojitá nebo zesílená.
Oni měli menší napětí v síti, tak měli trochu jiný přístup, a bohužel jim nedělalo problém dát tam jiné trafo, co šlo přepnout na 127 nebo 230V a poslali to do světa (především kamarádům z RVHP)
(vrtačka vrtá, dost si toho odmakala za těch cca 30 let, ale "druhou" izolaci jsem nenašel  (zle) )

Peter Lovacký:
Citace: Jiří_Hrubý  09.09.2019, 17:58

Není, protože polovina spotřebičů projeví nespokojenost s plovoucí nulou a přes tyto spotřebiče, jedno zda I. či II. třídy, se vostrá dostane na neživou část spotřebičů tř.I.

Jjj, to hej  :),  ja som ten príklad smeroval skôr k panu Nemčákovi a jeho lampičke v rozsahu zásuvkového okruhu, jak ku ošľahaným vlkom  ;)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana