Není nebezpečná kovová lampička připojená pouze dvěma vodiči?

(1/4) > >>

Pavel Němčák:
Možná mám špatnou logiku, ale... není nebezpečná kovová lampička, která je připojena 2-vodičově, ukončená vidlicovou zástrčkou?

Jde mi o to, že všude se píše, že nesmí být nikdy přerušený vodič PEN v soustavě TN-C. Ale u takové lampičky při zapojení dochází k odpojování vodiče PEN.

Jediné, co mě napadá, že dotykové napětí nehrozí při malých proudech.

Vít Rotrekl:
Doufám, že nejste elektrikář :)

Kovová lampička, pokud má na sobě značku dvojitého čtverečku (čtvereček ve čtverečku),  tak je třidě ochrany II, tedy bez nutnosti připojit ochranný vodič - tedy pouze dvojžilová šňůra, dvou pólová vidlice.

Že se nesmí PEN přerušovat máte pravdu. Ale v pohyblivých přívodech a "pohyblivě" připojovaných spotřebičích žádný PEN není, tam je pouze L, N a může být PE. Poslední místo, kde se PEN vodič vyskytuje je zásuvka, kde dojde na rozdělení PEN na PE (kolík) a N (pravá dírka).

Jiří Kubík:
Doplním -

Když se někde přeruší PEN (cestou do vaší zásuvky),  tak vám lampička jenom
přestane svítit.
Vy budete v bezpečí i nadále.
Z ostatních spotřebičů se ale mohou stát potenciální zabijáci.
Záleží na tom, kde se ten PEN přeruší.

Peter Munka:
Mal som v ruke lampy typu "ziarivka" na baze LED, ktore sa dali sluckovat, ziadna PE svorka tam nebola, kedze boli II trieda. Pripojenie pevne. Pri pouziti vylucne tychto lamp ziadny problem, horsie by bolo, ak by na koniec retazca niekto chcel pridat este inu lampu triedy I.

Pavel Němčák:
Nejsem elektrikář, takže si vážím každé rady.
S tím PEN vodičem se omlouvám za přešlap, to jsem si neuvědomil.

Takže jestli to chápu dobře, spotřebič je třídy II.,  tedy dostatečně chráněný izolací proti tomu, aby nedošlo ke styku živých částí s neživými.

A je pro mě i nové zjištění, které jsem netušil. Že jakmile se přeruší v soustavě TN-C PEN vodič, tak mě naopak kopne spotřebič, který je třídy ochrany I. a ten s třídou ochrany II. jen přestaně fungovat správně.

Snad jsem to nepomotal.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana