Jak měříte přechodový odpor ochranného pospojování?

(1/6) > >>

slower:
Příklad:

Hlavní ochranná přípojnice (HOP) umístěna v oceloplechové rozvodnici - takže měříme v rozvodnici automatické odpojení od zdroje a spoje zž mezi rozvaděčem a dvířkami, konstrukcí...)
Z HOP vede vodič CYA 6 do kuchyně pro doplňující ochranné pospojování.

1) měření přechodových odporů (spojů v rozvaděči)
(mám samozřejmě vykompenzované sondy měření)
Při měření přechodového odporu proudem 200mA spoje mezi dvířkami rozvodnice a spojem konstrukce rozvaděče nemůžu naměřit nikdy méně než 0,1 ohmů...vždyť ten drát CYA má už nějaký odpor, pak máme přechodový odpor mezi sondou a styčnou plochou měřícího bodu...
norma ale uvádí že odpor u spojů musí být max 0,1 ohmů. Měřím to eurotestem MI 3102 BT
a takovou hodnotu nikdy nenaměřím, vždy větší.

2) jak si ověřím, že přivedený vodič ochranného pospojování v kuchyni je dobře spojen s HOpkou a hopka má dobré uzemnění?

Pavel Jurčík:
Myslíte, že když budete mít vodič pospojování dlouhý X m tak na něm naměříte vždy max. 0,1Ω ? Zkuste pohledat 4-41 ed.3...

Milan Hudec:
Budto měříte přes barvu, nebo jste si nezkalibroval měřák a to tak, že před měřením se spojí šnůry k sobě...
A nebo je propoj prostě chybný.
Osobně měřím malým I/nevyhoví - velkým I ( smyčku) - malým I/vyhoví - typ stav kdy je v propoji chyba :) a je třeba ho opravit (většinou proražený lak, či nedomáčké oko a pod.)

Jan Bocek:
Měření malých odporů v oblasti miliohmů má svoje pravidla. Vyžaduje to školu měření. Také opakování z předmětu Elektrická měření.

Kromě již popsaných zásad dobrého mohutného hrotu, velké mohutné krokosvorky a také dobrých měřících kabelů.

Používám prodloužení 10/20/50 m z koaxiálního velice ohebného kabelu o průmětu 3,2 mm. Má dvojité opletení, isolaci PTFE a všechny žily stříbrné. Prostě Suhner-Hubert
K 02232 D-01. Je to spíše tím, že více pracují do VF techniky. V průmyslu ale používáme lano CYA 6

Odpor vodičů a jejich přechodové odpory na uzemněných zařízeních se měří mezi daným bodem uzemnění PE a svorkou hlavního uzemnění, kde je vodič PE oddělen od PEN. Polopaticky v RM řádně připojím jeden vodič na svorkovnici PE. Lepší je napevno než krokosvorkou. Pak obejdete celý RD a měříte proti všem kolíkům v zásuvce a všem přístupným  kovovým částem. Výsledky měření zapisujete do protokolu měření, kde bude číslo položky, umístění měřícího bodu PE proti xx, označení a hodnota v miliohmech. Běžné hodnoty se pohybují v hodnotách desítek miliohmů. Pokud je to ve stovkách miliomů, pak je to chyba měření anebo fatální chyba montážní. Přechodový odpor ovlivňuje plocha a tlak. A nečistoty....

Toto měření se dělá pří výchozí revizí.
Při periodické se měří jen orientačně a stačí tak jak popisuje MH.
V průmyslu se měří minimálním proudem 10 A se zdrojem proudu PELV 50 Hz
Těch měřících bodů u pracovních strojů je někdy i více než sto.
Ale v RD nebude těch bodů méně.
O systému pospojování by měla byt dokumentace skutečného stavu. 

Peter Lovacký:
Na rozoberateľnom spoji je 0,1 ohmu riadne veľa, mne sa teda vôbec nezdá žeby toto bola dovolená hranica uvedená dakde v norme
A keď si predstavím koľko spojov je na trase do trafa a nazad pri obyčajnom meraní slučky na zásuvke tak to tá slučka by pri dovolenom odpore 0,1 na spoji ani nevyšla.
Ja normálne v inštalácii odpor ochranných vodičov nemeriam, beriem to tak že ich mám vo vypínacej slučke. Teda vlastne okrem prípadu kedy by som nemal od zdroja napätie a chcel by som si ju vypočítať. To by som vtedy musel odpor vodičov pomerať ale toto sa mi zatiaľ ešte nestalo  :)
Ja keď potrebujem overiť kontskt na spoji tak ani nekalibrujem len zmeriam najprv cez spojené hroty, a keď mi ukáže napríklad 0,03 tak čakám že toto isté uvidím aj pri meraní spoja. Keď nie, potom riešim.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana