Jak měříte přechodový odpor ochranného pospojování?
Radim Strycharski:
Citace: PetoL 22.08.2019, 11:03
Na rozoberateľnom spoji je 0,1 ohmu riadne veľa, mne sa teda vôbec nezdá žeby toto bola dovolená hranica uvedená dakde v norme
A keď si predstavím koľko spojov je na trase do trafa a nazad pri obyčajnom meraní slučky na zásuvke tak to tá slučka by pri dovolenom odpore 0,1 na spoji ani nevyšla.
Když se podíváte například do manuálu k Eurotestu 61557, což rozhodně není žádný tuctový přístroj, tak zjistíte, že jeho měřicí rozsah začíná na 0,08 ohmu s přesností +-(2% + 2D). Takže se dostáváte s velmi přesným přístrojem na hodnotu 0,1 ohmu. Rozhodně k tomu nelze přistupovat tak, že vezmete x spojů v trase a pak budete sčítat jejich možné maximální přechodové odpory, to nikam nevede. Se skutečnými hodnotami by se sečetly i chyby.
Ja keď potrebujem overiť kontskt na spoji tak ani nekalibrujem len zmeriam najprv cez spojené hroty, a keď mi ukáže napríklad 0,03 tak čakám že toto isté uvidím aj pri meraní spoja. Keď nie, potom riešim.
Je to jedna z možností. Jiná možnost ale je, že budete chtít naměřené hodnoty přímo uložit a vytisknout, potom ale už potřebujete, aby ty zobrazené hodnoty byly skutečně naměřené bez dalšího zanášení nějakých konstant. Bez kalibrace se tam nemusí objevit 0,03, ale třeba i 0,3.
Jan Bocek:
.....
Ja normálne v inštalácii odpor ochranných vodičov nemeriam, beriem to tak že ich mám vo vypínacej slučke.
[/quo
Impedance vypínací smyčky Zs je něco jiného, než odpor ochranného pospojování.
I když obojí je v ohmech.
Zdeněk Mazač:
A neměl dotaz znít Jak změříte přechodový odpor spoje ochranného pospojování?
Jaroslav Jonáš:
Měřit přechodový odpor spoje? Jakou naměřenou hodnotu přechodového odporu spoje byste očekával? Dotaz bych viděl takto: jak změřit odpor ochranného pospojování?
Jirka Š. Svejkovský:
Přechodový odpor se měří na spoji. Vzdálenost hrotů měřáku málokdy přesáhne jeden centimetr.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana