Je ochrana vývodu základového zemniče smršťovací bužírkou dostatečná?
Pavel Horský:
Citace: Jiří Schwarz 01.08.2019, 08:25
Pavle, ještě "za třetí":
- investorovi nikdo rozumně nevysvětlí, že dům nestaví na několik let, ale spíše pro několik generací a to, co dnes ušetří, může za pár let hodně draze zaplatit
Toto patří do umění podnikání. Správný podnikatel (živnostník) musí umět vedle fyzických dovedností rovněž jednat s lidmi. A to spoustě řemeslníků chybí a podle toho to pak také vypadá. Dále by měl umět počítat....... .........
Drát FeZn10 opatřený silnostěnou izolací z výroby vyjde kg na 127,-Kč
Při dvou metrech na zemní vývod (0,62kg/m) je to 1,24kg x 127 = 157,5,-Kč x 5 vývodů (4x vývod pro připojení vrchní jímací soustavy + 1x vývod pro MET) = 788,-Kč.
Při použití obyč FeZn10 je to pak 1,24 x 42,- = 52,- x 5 = 260,-Kč + silnostěná bužírka s lepidlem 210,-Kč/m = 420 x 5 = 2100,-Kč + práce a jsme na celkové sumě 3000,-Kč. I kdybych použil metr jen na přechod beton/zem, jsem na 1050,-Kč + 260,- Kč drát a práce = cca 2000,-Kč.
I když drát za 260,-Kč natřeme pixlou Tlumexu za 500,-Kč a připočteme k tomu práci, budeme pořád dražší než při použití orig. drátu s izolací.
Uvažovaná práce je samozřejmě počítána za úpravu drátu, ne za jeho zapojení. Tam jsou cifry shodné.
Jednoduché počty, takže vlastně investorovi není co vysvětlovat. Prostě....."udělám vám to kvalitněji a levněji". Proti tomu snad žádný investor nebude nic namítat. Co myslíte?
Milan Hudec:
No, když tam použiji nerez, tak jsem na obdobných částkách, coby kutilsky ošetřovaný FeZn :)
Při použití poplastovaného, který bude koukat ve finále nad terén doporučuji tento po dobu výstavby opatřit chráničkou, zedníky trčící dráty lákají k otírání ledsčeho a ve finále plastový obal vypadá jak po návratu z bitvy.
Radim Blaťák:
Citace: Pavel Horský 01.08.2019, 07:47
Já se vždy divím, proč nahrazovat již hotový výrobek něčím, co není tak kvalitní a ještě je s tím práce. Občas je na mě nevěřícně koukáno s tím, že se vůbec neví, že existuje něco jako FeZn10 s PVC izolací a občas je mi řečeno, že je to zbytečně drahé.
Přesně jak píše pan Horský, na vývody ze země dávám do projektu pouze tohle a myslím, že je to to nejlepší co se může na přechod dát. Těch vývodů na většině staveb není tak moc, aby to někoho zrujnovalo.
Peter Lovacký:
Citace: Jiří Schwarz 01.08.2019, 08:25
Pavle, ještě "za třetí":
- investorovi nikdo rozumně nevysvětlí, že dům nestaví na několik let, ale spíše pro několik generací a to, co dnes ušetří, může za pár let hodně draze zaplatit
Přechod ošetřit ano, ale vynechat?
To by mě zajímalo jak to myslíte
Prechodu sa vyhnem tak, že žiadny prechod cez zeminu nevytvorím, a to vhodným uložením pásoviny.
Ak je na bežnej stavbe taká možnosť, a to väčšinou je, tak potom vyvediem pásovinu zo základového zemniča k zapustenej meracej svorke v obvodovej stene priamo hore cez základy a nepôjdem s ňou zo základovej platne rovno do hliny kde si vyrábam zbytočnú nadprácu a budúci problém.
Pavel Horský:
Citace: PetoL 01.08.2019, 13:35
Prechodu sa vyhnem tak, že žiadny prechod cez zeminu nevytvorím, a to vhodným uložením pásoviny.
Ak je na bežnej stavbe taká možnosť, a to väčšinou je, tak potom vyvediem pásovinu zo základového zemniča k zapustenej meracej svorke v obvodovej stene priamo hore cez základy a nepôjdem s ňou zo základovej platne rovno do hliny kde si vyrábam zbytočnú nadprácu a budúci problém.
Vy si budoucí problém vytváříte právě vedením pásoviny v obvodovém zdivu. Zřejmě jste ještě nikdy neviděl, co je schopný provést mechanický ráz při úderu blesku do objektu. Já kvůli této skutečnosti např. důrazně nedoporučuji provádění skrytých svodů.
Nehledě na to, že ve zdivu není pásovina řádně oblita betonovou směsí, jako je v základu objektu. Stačí při provádění zdění narušit pozinkování, což není žádný problém a budoucí problém je hotový.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana