Je ochrana vývodu základového zemniče smršťovací bužírkou dostatečná?
Jan P:
Považujete vývody ze základového zemniče z FeZn 10 dostatečně ochráněny tím, že je na ně nasazena cca. metr dlouhá (přes přechod beton-hlína-vzduch dostatečně) smršťovací bužírka s lepidlem o síle stěny po smrštění cca 1,5-2mm?
Jiří Buben:
Rozhodně lepší než asfaltový lak či jiný asfaltový nátěr, který beztak za čas oprší. Bužírky s lepidlem se používají na kabelové spojky v zemi a lepidlo zamezuje prostupu vlhkosti mezi bužírkou a drátem FeZn stejně jako u kabelové spojky. Takže na rozhraní různých prostředí pak není problém. Pokud je vývod chráněn proti mechanickému poškození, tak je tato ochrana dle mého názoru OK.
Peter Lovacký:
Ja si myslim že každá ochrana ktorá bráni kontaktu pásoviny s okolím na prechode betón-zemina-vzduch je dobrá kým je funkčná. Pri správnom aplikovaní a používaní by si myslím mala vydržať aspoň toľko čo pásovina v základe či na dome.
Na tom prechode je však vždy vysoké riziko jej korózie, a ja preto každému ak je to pri výstavbe možné, odporúčam tento prechod vynechať.
Pavel Horský:
Já se vždy divím, proč nahrazovat již hotový výrobek něčím, co není tak kvalitní a ještě je s tím práce. Občas je na mě nevěřícně koukáno s tím, že se vůbec neví, že existuje něco jako FeZn10 s PVC izolací a občas je mi řečeno, že je to zbytečně drahé.
V tom prvním případě se divím, že firma zabývající se hromosvody nezná materiály, které se dnes vlastně řadí již mezi základní a v druhém případě mě zaráží postoj samotného dodavatele, který pramení z neznalosti počtů a jisté vrozené hlouposti, což ho možná i omlouvá, protože za vrozenou tupost nikdo z nás nemůže.
Jiří Schwarz:
Pavle, ještě "za třetí":
- investorovi nikdo rozumně nevysvětlí, že dům nestaví na několik let, ale spíše pro několik generací a to, co dnes ušetří, může za pár let hodně draze zaplatit
Citace: PetoL 01.08.2019, 06:09
...
Na tom prechode je však vždy vysoké riziko jej korózie, a ja preto každému ak je to pri výstavbe možné, odporúčam tento prechod vynechať.
Přechod ošetřit ano, ale vynechat?
To by mě zajímalo jak to myslíte
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana