Je ochrana vývodu základového zemniče smršťovací bužírkou dostatečná?

<< < (4/5) > >>

Peter Lovacký:
Citace: Milan Hudec  02.08.2019, 10:04

Pokud vezmu v potaz připomínky kolegů +fakt řekněme 40m pásku v betonu coby jednoho prostředí a metru ve zdivu coby prostředí silně odlišného + dilatace na úrovni přechodu=velice nevhodné řešení (zle)

Vylúčiť sa nedá nič, to mate chlapi pravdu.
Podobnou cestou o ktorej píšete sa drôtom FeZn8 zo základového zemniča bežne v domoch pripája aj hlavný rozvádzač s prepäťovkou. V projektoch bežný stav.
Nevedel by ste poradiť nejakú normu ktorá o podobných rizikách pojednáva? Stačil by mi aj jej český názov, ja by som si to v slovenskej verzii už dohľadal, dik.
Narušenie izolácie pásovinou je zaujímavý postreh, opýtam sa na stavbe izolatérov aky s tým majú problem, čo som doteraz na domoch videl,tak im s betónu stále niečo vytrča.

Milan Hudec:
Informace o korozi......ad t.musíte pochytat z mnoha směrů a zdrojů.
Např.ohledně typu zeminy jsem toho dost pochopil z tlecí doby na hřbitovech...

Wolfgang Marks II:
To jsou velmi zajímavé názory a poznatky. Pavel Horský měl odvahu k výpočtům k výpočtům nákladů, což velmi oceňuji.
K určitému cíli vede mnoho cest vice nebo méně klikatých, a nelze jednoznačně říct, která úspěšná cesta je tou nejlepší. Pro realizaci ochrany před korozí záleží, v jakém okamžiku se na stavbu dostaneme.
Je vidět, že Pavel vedle projektování i montoval a to je problém u projektantů elektrikářů.

Nejdříve k odpovědi holé. Pokud dotaz posoudím pouze podle norem ČSN (výčet vynechávám),  je odpověď krátká: Ano, smršťovací bužírka je dostačující.

Budu-li hledat dál, dozvím, že obyčejná smršťovačka není dostatečná, protože ji lze příliš snadno poškodit, a děravá izolace nechrání...
Bužírku lze poškodit i nevhodným transportem, speditéři musí šetřit místem.
Použiju-li poplastovaný drát s izolací z PVC mám větší šanci, neboť izolace u zaváděcích tyčí je rovněž lepená.
Ale, pak mám případ, když mám želbet.objekt s mohutnou podzemní ocelovou konstrukcí, podzemními garážemi, kolektory a tunely, a tam je poměr hmot v zemi a nad zemí výrazně větší než 1000/1. V tomto případě na přechodu země-vzduch dochází ke změně elektrochemick é polarity a ocelový vývod/přívod bez ohledu jestli bude izolovaný či holý uhnije. Pak nezbývá nic jiné než použít měděné vývody, viz uzemnění drah a zařízení s trakčním vedením s garantovanou odolností vůči zkratovému proudu.
Závěrem se vrátím k mé odpovědi. Pokud bych si měl zvolit optimální řešení musí být splněno několik podmínek:
- detailní stavební dokumentace;
- geologický rozbor půdy v místě stavby;
- mapu rezistivity půdy v místě stavby;
- mapu inženýrských sítí;
- měření vyrovnávacích proudů, bludných proudů;přechodových odporů a spojitostí;
- projektovou dokumentaci neobsahující "systémové prvky" či "systémová řešení".
- spolehlivé a zkušené montéry a projektanty s ověřenou minulostí, kteří mi pomohou ověřit
(doteď cituji pouze závěry normy)

Pokud nemám čas a nemohu výše uvedené požadavky zjistit
bude nejlepším řešením použít korozivzdornou ocel splňující požadavky na minimální rozměry,
1. vývody z mědi
2. slitiny skupiny A4, V4A
3. slitiny skupiny A2, V2A
4. drát FeZn ve dvojité izolaci GFK/PE
5. drát FeZn v izolací PE
6. poplastovaný drát FeZn s izolací PVC
7. pásek/drát FeZn s lepenou izolací
8. pásek/drát FeZn v chráničce
9. pásek/drát s nátěrem z gumoasfaltu či jiné hmoty na ochranu podvozků a karosierií vozidel
10. nekonečno: zakázku odmítnout

Jirka Š. Svejkovský:
Teď se asi zařadím mezi laiky.

Vývody z mědi?

Pavel Horský:
Citace: Jirka Š. Svejkovský  02.08.2019, 20:14

Teď se asi zařadím mezi laiky.

Vývody z mědi?

Viz. ČSN 33 2000-5-54 ed.3 ,  D3. Zemniče uložené do půdy....... viz. příloha

Pro uzemňovací přívody je zde článek 542.3
A pak tu máme i tabulku 54.1

Všude je měď povolena, jen je potřeba dobře popřemýšlet, kam ji navrhnout, neboť se nehodí do určitých prostorů.

Výslovně zakázán je jen hliník.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana