Kde je typické zařazení pro Pracovníky poučené dle §4?
Peter Lovacký:
Citace: Redakce portálu Elektrika.cz 08.10.2019, 08:02
V50 §4 Řešili jsme v pekárně případ, kdy pomocník pekaře zemřel, vzpomíná Ján Meravý
3:45
Som videl už veľa zápisov zo školení §20 s podpismi školiteľov, ale ani jeden tam neuvádzal číslo svojho osvedčenia o odbornej spôsobilosti v elektrotechnik e.
By ma zaujímalo či to po nich pán Meravý pri kontrolách vyžaduje, bo ja som ešte nevidel aby u nás zamestnancov poučoval elektrikár jak káže vyhláška 508 :D
Jiří_Hrubý:
Citace
já mu to dovolím. Vyučím ho a může vytahovat nožové pojistky, které jsou jinak stanovené, že je to charakter zařízení, který není pojmenováno jako obsluha a já mu to dovolím, vyškolím ho.
No dobře, jedna věc je vytahat nožovky, ale jak zajistit, aby si neznečistil textil, až pustí dvěstěpadesátk u do mezifázovýho zkratu?
Jasně není to atomový výzkum, ale když se s tím nesetkal a prskne mu, může nadělat víc škody než užitku. Viděl jsem krásně vypálený držák, protože nešťastník nenamazal nůž a než ji tam dostrkal, upálil kontakt, protože se každého prsknutí leknul.
Další věc je že když už, tak musí mít dostatečnou znalost napájecího stavu, aby výměnu provedl bez zátěže pouze pod napětím a až pak použil spínací prvek.
Ale v návaznosti na to, že je uvedeno cosi o velvyslanectví, to je chalupa, tam se vypne hlavní jistič a je to rutinní úkon, který zocelení vesničani provádí kombinačkama :D
Kdyby se jednalo o multivert či odpínač, který chrání obsluhu před dotykem a účinky zkratu, stačí jako u jističe osoba seznámená.
Rozvodak:
Zrovna výměna nožovek má svá úskalí. A jsem přesvědčen, že domovník a jiný všeuměl by to dělat neměl.
Jak uvedl kolega Hrubý, mezifázový zkrat končí nehezkým zážitkem. Stejně tak může dojít k ulomení soklu nebo vytažení oblouku.
Takhle na to doplatil soused tchána. V paneláku vypadla nožovka v RISce (soukromá - HDV), z distribuce to odmítli vyměnit -> majetek odběratele. Tak se toho ujmul aktivní soused. Použil žehličku bez rukávu/ bočnic/ rukavic a vytáhl jinou pojistku pod zátěží. Přivodil si tím nehezké popálení ruky.
Jan Bocek:
Citace: Martin Kurka 03.10.2019, 19:54
Dále musí být čtyřkař znalý místních poměrů, zvyklostí a předpisů. Aby poznal možné ohrožení, jak požaduje vyhláška. V podstatě se musí s technologií výroby seznámit a při tom být na konkrétním místě seznámen s konkrétními ohroženími. Po dobu seznamování je prostě jen trojkař.
Na zaměstnávající firmě je, aby v osnově školení významná ohrožení vypíchla, tím se brání šílencům, kteří jdou uklízet do rozvodny a napadne je dělat shyby či výmyk na přípojnicích, vylévat z kbelíku špinavou vodu po mytí do kabelového kanálu, skákat po plechových skříních až prošlápnou plechovou střechu na přípojnice a jiné nápady které psal život (a smrt).
Dobře a prakticky je ta vyhláška 50 vymyšlena, že - zvláště když se čte pořádně a její smysl dodržuje.
Přesto, že máme zapomenout na dobrou 343100 a vytvořit pro §4 MPBP,
tak je nutno zachovat elektrikářskou opatrnost a moudrost.
S nožovkami je to neštastný příklad, někdy dávno jsme na jejich výměnu vypisovali příkaz B. A museli být u toho dva pracovníci. Jen TT - technik teoretik může uvést takový příklad.
Rozvodak:
Třeba v PRE je dáno podnikovou normou, že na práce pod napětím musí být dva zaměstnanci. Takže i poruchová služba jezdí o dvou montérech.
Ambasády a velvyslanectví mají obvykle nožovky jen v HDS. Tam není důvod posílat údržbáře, zavolá se na dispečink distribuce. Stačí to co jim provádí na instalaci uvnitř, hlavně země bývalého východního bloku, ale to je na jiné povídání :D
Ještě jsem si vzpomněl na kamaráda RT. Jednou prováděl revizi ve firemním areálu. Chtěl si otevřít poddružnou RISku, odhrnul clonku zámku a zasunul kličku. Jenže zámek někdo vymontoval, zřejmě byl rozbitý, a on se trefil kličkou přímo na fázovou propojku...
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana