Kde je typické zařazení pro Pracovníky poučené dle §4?

(1/6) > >>

Tým Elektrika:

Kde je typické zařazení pro Pracovníky poučené dle §4?
Paragrafy 3 a 4 se objevují v různých zaměstnáních a ne zrovna vždy správně. Kde je podle tebe §4 namístě a kdy jezbytečnýa stačí §3? Nebo by měl být pro zjednodušení administravy a zvyšený odborného povědomí lacké veřejnosti jen jediný paragraf?

nobody:

Jsem pro! Některé uklizečkyby měly mít paragraf šest! Tedy podle toho co si na elektrickým zařízení dovolují! :-)

Miroslav Hlaváč:
Citace: Petr Nobody  19.08.2019, 17:30

Jsem pro! Některé uklizečkyby měly mít paragraf šest! Tedy podle toho co si na elektrickým zařízení dovolují! :-)

Zřejmě máte na mysli šmejdění mokrým hadrem v zásuvkách,už jste to někdy viděl v praxi?
Uklízečky většinou řeknou že se bojí,taktéž čištění zářivek...

Jan Bocek:
Již mnoho desítek roků nepatřil §3 mezi položky na proškolení odpovědným osobám za elektrické zařízení, ale jen pracovníkům BOZP. V podstatě tímto školením - seznámením
(ordinary person) musel projít každý pracovník v zaměstnaneckém poměru.

Jiná je situace u §4, kdy má odborný pracovník pracovat na určeném pracovišti podle přesně vymezených instrukcí. Instrukce musí umožňovat se vyvarovat nebezpečím, která může elektrika vytvořit. Většina je to obsluha pracovních strojů, tak zvání operátoři. Tento " instructed person" platí ale jen pro přesně vymezené pracoviště.

V minulosti bylo typické zařazení na §4 u jeřábníků, pracovníky ve výdejně nářadí,  strojníky u pracovních strojů, svářeče, .....v jedné firmě rozhodl hlavní inženýr, že každý člověk, který vstoupí do výrobní haly. ( Hodně strojů, výrobních linek a hodně elektriky...)[/i

§3 v podstatě ani do vyhlášky 50 nepatří, je to věc zákoníku práce a předpisu pro BOZP. Pro obsluhu a práci na elektrických zařízeních stačil vždy §4. Tak jsme to vnímali i v době platnosti 343100

Jiří_Hrubý:
Zrovna jsem si krásnou tištěnou 343100 četl. Na straně 4 a dále je krásně rozlišená kvalifikace i kompetence.
Ale holt jsme o 50 let dál, tak je třeba v tom udělat trochu chlív a vytvořit už jen paskvil, protože jsou okamžiky, kdy snaha o vylepšení fungujícího za každou cenu znamená krok zpět.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana