Jak bezpečne PC na půdu?
Karel Pokoseny:
!! Na půdu s počítačem nikdy !!
Provozní teploty PC jsou v rozmezí 15 - 35st. C, pro průmyslová PC pak výše, ale takové PC stojí řádově více.
Zvýšená prašnost, nestabilní teplotní poměry a vlhkost sníží životnost PC na 6 měsíců i méně (nedávná zkušenost)
Na tento typ poruchy se nebude vztahovat záruka od výrobce.
Prvním výsledkem přehřátí PC je nestabilita OS (budete muset řešit monitoring jestli PC funguje) kvůli náhodným poruchám v elektronice pracující mimo určené teplotní rozmezí.
Dalším následkem bude vysoká spotřeba pevných disků.
Kritická provozní teplota disku je 50st. C, disk budete muset vybavit chladičem, ale i tak, pokud je okolní teplota na této mezi tak ho neuchladíte. Riskujete neprediktivní náhodnou ztrátu dat na jednoltivých sektorech disku a následný nevratný rozpad struktury filesystému.
A pokud se má běžný disk rozbíhat v teplotách pod nulou, pak o něj většinou přijdete okamžitě... :(
Řešení hluku - vyměnit zdroj za jiný s termální regulací ventilátoru a speciální konstrukcí mřížky ventilátoru, postavte PC na silnější vrstvu filcu nebo molitanu (odstraní rezonance stolu na kterém PC stojí) a 2-3 mm tlustým filcem (nebo jiným protihlukem) polepte zevnitř plechové součásti skříně počítače. Pozor na zakrytí ventilačních mřížek a nevyplňujte vnitřní prostor skříně - naruší se proud vzduchu. Pak se dá vyměnit ventilator na CPU za speciální bezhlukový nebo kapalinový ale to je věc už pro profíka a závisí na typu PC.
I z absolutního noname krámu, který řve jak stíhačka na startu se dá popisovaným udělat lehce ševelící stroj.
Lukáš Čeřovský:
Zajímalo by mne, jak je to s průchodem signálu od bezdrátové myši a klávesnice skrz strop. Umístění počítače na půdu téměř znemožní používání CD/DVD mechaniky. Přestože počítač poběží stále, občas se hodí resetovací tlačítko, takže cesta na půdu?
S přehřátím mám tu zkušenost, že při vyšší teplotě ve skříni počítače vzroste teplota CPU a MB se vypne, to je ta lepší varianta. Horší je, když se teplota pohybuje pod hranicí pro vypnutí a odnášejí to ostatní součástky jako třeba disk. Ovšem pokud jde o disk, tak ten lze také umístit do uzavřené krabičky s chladičem mimo skříň počítače.
Pokud trváte na umístění na půdě, tak bych volil plechovou skříň s IP alespoň 45, kvůli prachu, umístěnou dál od snadno zápalných předmětů (které by ostatně na půdě ani neměly být). V teplejších a v chladných dnech provést kontrolu teploty a pravidelně zálohovat data z disku. Poblíž skříně s počítačem by bylo moudré umístit nějaké osvětlení.
Jiří Bartoš:
Já vím, že mi do toho nic není, ale napadá mě, odkud a kam ten počítač ty fotky ukládá. Já si taky na disk ukládám fotky (z digitálního foťáku), ale že bych to dělal 24 hodin denně? To bych ani nestihl nafotit.
Miroslav Kučera2:
Taky jsem si myslel co to může být, ale asi to je nějaký kamerový systém s nastavitelným intervalem ukládání obrázků. Nevzniká tak plynulé video, ale série "fotek". Tyhle systémy ale většinou používají speciální formát dat.
Fojtík Jaroslav:
Myslím si, že stouto problematikou mají velké zkušennosti lidi z CZfree.
Můžete to pohledat na této diskusi:
http://www.czfree.net/forum/index.php?s=
Ono je dobré mít wifiny a routery na půdě. Mě také PC na půdě už jede rok PC naprosto bez problémů. Ale to jsem snížil frekvenci CPU na 100MHz - mě to stačí. Namísto HDD mám flashdisk a ten podmínky vydrží. 8)
A existují i počítače, které jsou přímo na podobné podmínky zkonstruované.
http://802.11b.cz/WRAP.asp
A jsou jedinci, kteří mají PC na WC (dabel) Je to také řešení, říká se mu hajzlrouter.
Je možné koupit fanless zdroj a fanless zakladni desku. o:-)
http://www.alza.cz/18849191/chlazene-pasivne.htm
A pokud Vam vadí jen hluk, tak tohle řešení je naprosto tiché, takže to nemusíte vůbec na půdě mít. Něco jiného je ten, kdo chce routovat několik wifin a má třeba pronajmut jen malý kamrlík na půdě.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana