Co si počít pokud v novostavbě bytu máme nedostatečný počet jištěných obvodů?
Jan Franěk:
Citace: Petr Liskar 14.05.2019, 01:45
Nesouhlas. "Galerka" je spotřebič, nikoliv elektroinstala ce. Tím pádem vypínací schopnost vypínače v "galerce" není pro určení jističe daného okruhu podstatná.
.......
Dovoluji si podotknout, že v tom přiloženém návodu není ani zmínka o předjištění... ;)
Ano, byl to první návod který na mě vypadnul z google po vložení dotazu. Sice není úplně dobrý a rozhodně se potkávám s mnohem lepšími. Přesto otázka:
Jak omezíš 10A na vestavěné zásuvce u galérky jinak, než předjištěním? Vlastní pojistku to nemá a předpokládá se standardní napojení na světelný okruh, kde bývá maximálně 10A jistič.
František Šohajda:
Citace: Pavel Horský 14.05.2019, 07:00
Samotný centrální proudový chránič je proti rozumu i proti ČSN. Porucha jednoho okruhu by neměla ovlivňovat jiný okruh, což je u centrálního FI jednoznačně porušeno. Při použití vyhledávače zde v diskusích toho k tomuto tématu najdete opravdu hodně.
Pavle, to máš naprostou pravdu!
Při stěhování známého do developerského bytu , jsem navšívil jejich sousedy a různá patra a všechny byty (asi 12) co jsem prošel, všechny na jedno kopyto-jeden chránič!
Ptal jsem se pracovníka co to montoval, prý developer to tak chtěl, cena je na prvním místě!!
Rozmlouvali mu to, ale ON platí ! Montéři z toho byli trochu špatní....Nebu dou tam dávat za svoje peníze více chráničů.Možná si myslíme že motéři byli tupci,ale po pohovoru s nimi to tak není..
Jen takový postřeh z nových bytů!
Petr Liskar:
Citace: Jan Franěk 14.05.2019, 07:37
Přesto otázka:
Jak omezíš 10A na vestavěné zásuvce u galérky jinak, než předjištěním?
Velmi jednoduše. Pokynem v návodu k obsluze.
Citace: Jan Franěk 14.05.2019, 07:37
... a předpokládá se standardní napojení na světelný okruh, kde bývá maximálně 10A jistič.
..."předpokládá se"... ..."kde bývá"...
Nechci být ďáblův advokát, ale tohle mě jako neprůstřelný argument zrovna nepřipadá.
Jan Franěk:
Citace: Petr Liskar 14.05.2019, 09:00
Velmi jednoduše. Pokynem v návodu k obsluze.
Jo, to jsem nečekal. Fakt jsi mě pobavil ;D Tak návod, vlastně jen pokyn v něm, mi omezí maximální zátěž na zásuvce. Možná se toho chytnou i další, protože by to mohlo pomoci vyřešit mnoho problémů i mimo náš obor.
Tak jinak. Než se dostanu k normám. U tebe by to revizí prošlo? Dle tebe je to v pořádku?
Pavel Horský:
O čem se tu dohadujete?
Každý normální elektrikář vyvede vývod na galerku ze světelného okruhu koupelny. Ona tam po čase být galerka nemusí a bude tam pouze vývod na osvětlení (např. zrcadlo s vestavěným osvětlením). Osvětlení bude přes 10/1N/30mA. Pokud si paní domácí zapojí přes vestavěnou zásuvku v galérce fen (1,2kW), stále nevidím problém.
Normální elektrikář rovněž nespoléhá na zásuvku v galérce, ale provede v blízkosti umývadla alespoň dvě zásuvky.
Vaše dohady se mi zdají být ve stylu handrkování se děcek na pískovišti, kdo lépe vyřeší vyklepnutí bábovičky z formičky. ??
A přitom je to tak jednoduché.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana