Proč se netočí 1f motor s rozběhovým kondenzátorem?
HonzaDurEis:
Zdravíčko, navážu na téma 1f motor a kondenzátor...
U bazénu mi vyhořel hrnanatý kondík v čerpadle pískové filtrace Intex, jehož hodnota nebyla z čeho vyčíst. Měl zdvojené vývody. Čerpadlo 190W, tak jsem pořídil podle výpočtu už nevim kde jsem ho vzal, CBB60E-12/450 Kondenzátor:pro motory,
pracovní;12uF;450V;Ø40x70mm;-
25÷70°C ROHS
Výrobce: SR PASSIVES
Motor běhá ale zjistil jsem, že zní jinak a hřeje se a vypíná jej evidentně tepelka která je asi na desce uvnitř připojovací krabice kde je i časovač. .
Může mi někdo prosím poradit jestli lze toto vyřešit výměnou za kondenzátor s jinými parametry?
Děkuju.
Kastner Lubomír:
Hodnota kondenzátoru by měla být napsaná na štítku motoru.
Tomáš Matoušek:
Ten 12uF tam dle výpočtu sedí. Není tam ten odpojovací spínač? Možná nefunguje.
Tady je pěkná kalkulačka a vysvětlení:
http://www.badura.cz/vyp_kon/tec-moto.htm
Václav Třetí:
Hodnota kondenzátoru by měla být vyznačena na něm i na štítku motoru. Hodnota je závislá na tom, zda se jedná o kondenzátor běhový (trvale připojen k jednomu vinutí) nebo rozběhový (připojen přes odstředivý kontakt nebo rozběhové relé, pracuje jen v době rozběhu, po dosažení provozních otáček se odpojí). Různé výpočty a tabulky nemusí odpovídat u atypických, jednoúčelových motorů.
HonzaDurEis:
No to já právě ty výpočty viděl taky pro dvě použití kondiku, zvolil jsem výpočet pro běh. Rozeberu to nafotim, jestli mohu ale fakt si nejsem jistý, že by na štítku byla hodnota kondiku.
Prozatím (poklona) . S tím spínačem nerozumím co máte na mysli.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana