Proběhne výměna hl. jističe ITM 25A za 25A char C u e.on hladce?

<< < (4/5) > >>

Behemot:
Leta letoucí (po upgrade z nějakýho 20A jističe, co to bylo netuším, možná ITV, na J1K na konci 90. let) stačí v klidu, některý starý 3f spotřebiče se od té doby nahradily 1f o zlomku příkonu, svícení přešlo ze žárovek na LEDkovky (příkon <1/4) a teď v rámci rekonstrukce dojde k lepšímu rozfázování (dosud 1 hlavní zásuvkovej okruh na celej objekt, asi 20 zásuvek, samostatnej okruh jen na pračku),  kritickej bude hlavně ten souběh sporáků, ale ten asi nikdy nenastane v příkonu větším jak 4 kW (tam bude důležitý akorát to správně rozfázovat ohledně nejčastěji používaných ploten). A to je stejně do budoucna, až po rekonstrukci zbytku objektu, zatím k tomu bude jen příprava (jištění v HDR a přívod k plánovanýmu PR).

Spíš jde právě o to, aby zbytečně nelítal jistič v případě, že se nějakej větší motor nebo transformátor (2-5 kW) bude spouštět (pro běh je 3×25 naprosto dostačující, zase tak extra velkýho tady nebylo nikdy nic). Pro případ, že by se začaly výraznějším způsobem zatěžovat všechny nově zrekonstruovan ý obvody, tak samozřejmě s navýšením na 3×32 počítám, nicméně platit trvale výrazně víc za to, že se párkrát do roka něco zapne, což řeší jistič C, to je holý šílenství. To už by se víc vyplatil softstartér/měnič.

Ve smlouvě není charakteristik a žádná, to by mělo postavení o kus zlepšovat, ne? Je mi jasný že přechod z B by dost bolel, ale pokud je charakteristik a neuvedena, plombování na prasáka a na místě je J1K, tak jeho náhrada za C by snad nemusela být tak strašná. Pokud jo, tak se holt spolehnout na rekonstrukci sítě, no. To totiž, jak jsem pochopil, nedělají přímo lidi z eonu, ale je to v režii zhotovitele rekonstrukce (zavedení a zapojení novýho přívodu v zemi, zrušení stávajícího vedení vzduchem a přeplombování).

David Hruda:
Citace: Behemot  05.07.2020, 20:43

... nechat to zaplombovat skanskou?

Můžete si být jist, že nikdo ze Skansky ani jiné externí firmy nic neplombuje.

Behemot:
U eonu?

Protože třeba PREčko má svoje partnerský revizáky (kteří fungují na svou vlastní živnost, nejsou to žádní zaměstnanci, ani nedělají výhradně jenom tam, kam je PREčko pošle, ale mají smluvně svěřený plombovací kleště) a pokud nějakou věc (typicky jeden z posledních případů v okolí byl tak tvrdej zkrat, že hlavní jistič u bytu shořel a zášleh poškodil i celou řadu jističů od sousedních bytů),  tak revizák dojel, odplomboval, vyměnil několik jističů, zaplomboval, nechal tam nálepky, zprávu a odjel.

Nevidím důvod, proč zhotovitel překládky vedení nemůže mít smlouvu na to, že jejich revizáci to dle podmínek distributora zaplombují sami. Oni totiž ve většině případů nedělají změny jinak, než že to vedení přeloží. Aby musel člověk z eonu pokaždý přijet, odplombovat to a po přepojení vedení zase zaplombovat, no ne, že by to nešlo, ale to by jaksi nedělali vůbec nic jinýho. A to má pověst nejhorších magorů právě PREčko, a očividně to jde celkem inteligentně.

Mimochodem, abych vlákno výrazně víc nemíchal, nicméně mě tak trklo, že bych vlastně měl fyzicky zkontrolovat skutečný zapojení. Vono je totiž docela dost dobře možný, že jištění před elměrem je svěřeno výhradně keramickým pojistkám 25 nebo 32 A umístěných u přívodu, a pak je tam ono FIčko (no prostě fakt pakárna, FIčko s plombou je evidentně vydáváno za jistič). No a že motorák už je až za elměrem. Rozdělávku rozvaděče plánuju až tak na konec týdne, zatím se dělají trasy…

Behemot:
Ještě bych mimochodem doplnil jednu informaci, jak vidno z dalších diskusí na toto téma přímo tady na fóru, je to dost divočina, někde sám distributor dává Cčko, někde nechtějí za boha povolit.

Např. onehdá jsem dělal v nejmenovaným městě blízko Německa (rajón ČEZ) rekonstrukci v bytě, součástí bylo rozšíření tuším z 1×16 na 1×25 A (vaří se na plynu, takže ta jedna fáze stačí). Nechal jsem tam revizákovi, pod vlivem PREčka, jako samozřejmost jistič B 25 A s retrofitem, aby to pak vyměnil a zrevidoval s tím (páč ČEZ chtěl revizní zprávu do 30 dnů po odpečetění a nebylo tenkrát jisto, kdy se revizák zastaví, tak jsem to z toho důvodu nerozpečetil sám). Ten k tomu vzkázal, že jako fakt ne a samozřejmě dává C 25 A, což tam i osadil a takto to zrevidoval. Takže asi tak. :D

Miroš Jan:
Co takhle foto toho rozvaděče?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana