Jak řešit měření spotřeby u bytového domu s elektrickým topením?
Jaroslav Hasala:
Sazba C45 už v současné době není přiznávána pro nové odběrné místa. V připojovacích podmínkách je jasně řečeno jen to, že má být oddělené měření el. topení a ostatní spotřeby, ale jak to konkrétně technicky vyřešit, to už jsem nikde nedohledal.
Osobně jsem se s tímto zatím ještě nesetkal, vím jen, jakým způsobem se to řeší v Rakousku. Tam jsou v elektroměrovém rozvaděči dva elektroměry (jednosazbové) a přijímač HDO. Za elektroměrem pro el. topení je umístěn stykač, který je ovládán přijímačem HDO a vypíná přívod pro el. topení. Stykač je umístěn v zaplombované části rozvaděče. Elektroměr pro ostatní spotřebu je řešen klasicky. Toto řešení mi dává smysl.
Situace s jedním měřením ze strany distributora a dále podružné elektroměry - to je už v tomto případě dané a nelze to měnit, má to více důvodů.
Odvolávání se projekt také asi větší smysl nemá, projektanti s tímto zjevně také moc zkušeností nemají, alespoň ti, které jsem se snažil kontaktovat.
Zdeněk Pikhart:
U sazeb pro podnikatele musí být pro topení dva elektroměry. Podle mě je to stejné jako v rakousku.
To co Jardo píšeš v posledním příspěvku bude správné řešení. Dva elektroměry distribuce a každý byt dva elektroměry podružné. To znamená do každého bytu dva přívody. Každý být bude mít za elektroměrem stykač spínaný centrálním stykačem od HDO.
Zdeněk Pikhart:
Strana 29 v příloze.
Jan Franěk:
Citace: Zdeněk Pikhart 07.03.2019, 05:59
U sazeb pro podnikatele musí být pro topení dva elektroměry. Podle mě je to stejné jako v rakousku.
To co Jardo píšeš v posledním příspěvku bude správné řešení. Dva elektroměry distribuce a každý byt dva elektroměry podružné. To znamená do každého bytu dva přívody. Každý být bude mít za elektroměrem stykač spínaný centrálním stykačem od HDO.
Pokud tomu tak opravdu je, tak mi také přijde mnohem lepší aby každý nájemník měl svůj vlastní distribuční elektroměr. Ale jestli tomu tak opravdu je i v tomto popisovaném případě.
Peter Munka:
Stykac chraneny pred manipulaciou a odpinajuci cely obvod kurenia je v tomto pripade ok, videl som uz ale riesenie, kde stykac v elektromerovom rozvadzaci odpinal cely teplovodny kotol (problem s dobehom cerpadla a dochladenim).
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana