Jak zapojit zásuvkové obvody pro instalovaný příkon 7560W?
Javorsky:
Citace: Jan Bocek 26.02.2019, 10:57
Zásuvky jsou na 16 A, proto je nelze jistit jističem 20 A
A nelze je jistit ani jisticem 16A, jelikoz jistit jde pouze vyvod a nikoliv zasuvku samotnou :-))).
Pavel Horský:
Citace: Javorsky 26.02.2019, 14:51
A nelze je jistit ani jisticem 16A, jelikoz jistit jde pouze vyvod a nikoliv zasuvku samotnou :-))).
Ale no tááááák :)
Jako TOP řešení se mi zdá instalace samostatného rozvaděče v prádelně, nebo na její hranici s tím, že kabel CYKY-J5x4mm2 bude odjištěn jističem 3x20A/B ve stávajícím rozvaděči. V novém rozvaděči pak 3x kombinovaný proudový chránič 16/1N/30mAa 1x kombinovaný proudový chránič 10/1N/30mA.
Jan Franěk:
Citace: Aleš Rygl 25.02.2019, 15:35
Chápe se pračka a sušička jako pevně instalovaný spotřebič a vyžaduje tedy nutně samostatný přívod?
Rád bych si jen ujasnil, že oba chápeme stejně výraz pevně připojený spotřebič. Je zapojený pomocí zásuvky, nebo kabelem do vestavěné svorkovnice? 8)
Všeobecně se požaduje zřídit pro každý spotřebič od příkonu 2000W, samostatnou zásuvku (přívod) . Tedy chcete-li používat spotřebiče volně bez většího omezení, přidám se ke kolegům kteří doporučují rozdělení těchto spotřebičů mezi jednotlivé fáze. Tedy buď připravit samostatné přívody, včetně odjištění, nebo ve variantě nového podružného rozvaděče. Osobně bych volil variantu samostatných přívodů a výměnu stávajícího rozvaděče za nový, větší tak aby odpovídal vašim rostoucím potřebám. Zde čtu o pokračující rekonstrukci, tedy prozatím ještě nedokončené a už vám chybí místo na jištění. To bude asi něco špatně. Doporučuji pozvat si místního elektrikáře a důkladně s ním probrat všechny možnosti které vaše místní podmínky budou dovolovat. Obávám se že jinak na konci zjistíte že máte několik rozvaděčů a celková cena neodpovídá standardům a komfortu očekávanému v dnešní době, které by jste očekával. K čemu jinému by byl odborník, kdyby vám nepomohl svými zkušenostmi a znalostmi dané problematiky.
Pavel Horský:
Citace: Jan Franěk 26.02.2019, 15:56
Doporučuji pozvat si místního elektrikáře a důkladně s ním probrat všechny možnosti které vaše místní podmínky budou dovolovat.
Já bych se prosím přimlouval za pozvání místního revizního technika, který pak doporučí elektrikáře.
Zrovna dnes jsem byl přizván k revizi garáže.
Majitelka, stará paní. Elektriku údajně prováděl elektrikář, přítel její dcery, který pracuje někde v elektroúdržbě (zase ta průmyslová elektroúdržba - už jsem na tyto vykuky přímo alergický).
Projekt - nikde
rozvaděč - nikde
PE v zásuvkách - nikde (ze sádrokartonový ch příček jde do krabiček se zásuvkami jen L a N. PE jaksi někam zabloudil.
PE v zářivkových svítidlech pro jistotu odpojený.
Velký profesní masakr.
A tak jsem paní řekl, že revize na tento stav prostě nikdy nebude a ať mi zavolá ten její elektrikář. Nenechám ho vydechnout a rovnou mu naservíruji možnost trestního oznámení za úmyslné ublížení na zdraví s následky smrti.
Asi omdlí, ale zase alespoň bude vědět, že elektroinstala ce už nikdy ne.
A tak mám prostě rád, když elektrikář, tak osvědčení od revizního technika.
Peter Munka:
Citace: Pavel Horský 26.02.2019, 15:32
Jako TOP řešení se mi zdá instalace samostatného rozvaděče v prádelně, nebo na její hranici s tím, že kabel CYKY-J5x4mm2 bude odjištěn jističem 3x20A/B ve stávajícím rozvaděči.
Aky je vyznam onoho istica 20A, ak je to cele istene 25A pred elektromerom, co by malo pre CYKY 5x4 postacovat ? Selektivita ziadna, istene proti skratu aj pretazeniu to uz je. Iba to zbytocne vykuruje.
Jedine, co si viem predstavit, je prevencia to buducnosti, ked sa navysi rezervovany vykon a zmeni istic pred elektromerom na vyssi. To nech sa riesi potom.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana