Lze vést elektriku podlahou současně s vodním ohřevem podlahy?

<< < (2/3) > >>

Juraj Rojko:
Nechápu. Proč máte betonovou podlahu tak křivou, že na ni nemůžete přímo položit kabely? Skutečně chcete beton vyrovnávat anhydritem? Na co tam chcete dávat OSB desky? Jaká bude skladba podlahy?

Maty Plzeň:
Citace: Juraj Rojko  20.02.2019, 22:16

Nechápu. Proč máte betonovou podlahu tak křivou, že na ni nemůžete přímo položit kabely? Skutečně chcete beton vyrovnávat anhydritem? Na co tam chcete dávat OSB desky? Jaká bude skladba podlahy?

(nevím zda dělám správně, že cituji poslední cizí příspěvek)

Dům je starý několik let, bylo mi vysvětleno, že křivý tento prostor byl z důvodu tzv koryta v případě závady by se materiál zdržel v tomto prostoru. Dříve tento prostor (při stavbě) byl využíván jako dílna. Upřímně, chtěl jsem raději použit liapor, jelikož je lehčí, ale chtěl jsem dát na vaše názory a upřímně nemyslím si, že vodu mohu vést současně s EL. vedením v zemi. Prostor má cca 2-3cm rozdílové hloubky.

Martin Branšovský:
Viděl jsem použití Liaporu spíše v tzv. suché skladbě podlahy. Tedy liapor vysypaný na původní podlaze, srovnaný do roviny a poté zaklopený 2 vrstvami OSB desek, na které se rovnou pokládá podlahová krytina. I s podlahovým teplovodním topení můžete vybudovat suchou skladbu s použitím speciálních izolačních desek s drážkami na trubky podlahového topení na které se přímo pokládá laminátová nebo dřevěná podlaha.
Nevím co vás vede k použití liaporu, ale přijde mi jako izolační podklad pod anhydrid dost nevhodný. Kuličky liaporu jsou ve své podstatě vypálená pórovitá keramika bez ostrých hran. Prostě kuličky, a ty nezhutníte. Chová se to podobně jako když stoupnete do takového toho dětského bazénku s míčky (jiné přirovnání mě nenapadlo),  není to jako drcené kamenivo, které po zhutnění drží tvar. Nějaké tepelné vlastnosti to určitě má, ale ve vašem případě určitě lepší úlohu odvede podlahový polystyren o příslušné tuhosti. Možná bude i levnější. A nerovnosti srovná anhydryd. Liapor prostě musíte zaklopit OSB nebo jinou deskou, ale na OSB desku bych anhydrid rozhodně nelil. V betonu se všechna voda ve směsi chemicky váže a neodpařuje se, pouze povrchově. Kdežto v anhydridu se musí všechna voda odpařit. A té je v namíchané směsi cca 40-50%.
S položením kabelů přímo na beton ve vrstvě izolantu by neměl být problém tak jak je uvedeno v předchozích příspěvcích.

Maty Plzeň:
Čili by jste mi doporučil

1. vrstva anhydrit - do něj zavést elektřinu atd.
2. vrstva podlahové topení
3. vrstva anhydrit?

Vít Rotrekl:
Nevím kolik máte "volné" výšky, ale já bych to asi vyřešil takto:
 - na stávající beton natahat kolem zdí kabely a trubky - nechat mezi nimi mezeru 20cm, alespoň
 - plochu dorovnat pomocí písku do roviny
 - na tuto rovinu naskládat podlahové polystyrenové desky
 - dát systémové polystyrenové desky pro teplovodní trubky/případně pro topné kabely
 - zalít ahnhydritem - pozor anyhdrit musí mít nějakou minimální tloušťku nebo bude praskat s taky bude pekelně dlouho vysychat cca 3-4 týdny...

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana