Lze vést elektriku podlahou současně s vodním ohřevem podlahy?

(1/3) > >>

Maty Plzeň:

Chystám se na rekonstrukci bytu, projekt zatím nemám zpracován a než se do něj pustím, rád bych věděl - zda mohu či jak mohu vést elektriku podlahou zároveň s podlahovým topením?

Elektriku vím, že lze tahat pouze po okrajích, následně bych elektriku zaléval anhydritem. Lze to takto provést i když je zem křivá, a anhydritem by se srovnala a nebo musím nejdříve zem srovnat (čím?) následně položit kabel, vodu, ethernet a až pak mohu zalít anhydritem? Jde o to, že pod bytem je sklep, a nechci se pak propadnout (řešil bych to celé zřejmě se statikem i)

Podlahové topení u něj si vůbec nejsem jist, chtěl bych mít více okruhů, jenže si nejsem jist v jaké vrstvě mam topení vést, logicky tedy potřebuji rovnou podlahu pro pokládku, ale mohu vést ve stejné vrstvě všechny tyto složky? (přišel bych takto o prostor u zdí, které bych také rád ohříval, kvůli vlhkosti.)

Napadlo mi, že by bylo i možné použít sypký materiál s označením Liapor (do něj bych mohl umístit rovnou elektřinu, vodu, ethernet?) a na to by už přišlo podlahové topení a to celé by se mohlo zalít (anhydritem či opět použít liapor?).

Rozšiřte mi prosím můj pohled na tuto situaci.

Jiří Schwarz:
Co na to projektant?
Ví něco o oteplení kabelů?
A uměl by spočítat, resp. přepočítat dimenzování kabelů, když se dá předpokládat, že budou mít vyšší tzv. startovací teplotu než s jakou se standardně počítá?
Nebo může projektant dokázat, že ty kabely budou tak uloženy a izolovány, že se od topného rozvodu neohřejí?

Vít Rotrekl:
Všeobecně podlahové topení, ať už elektrické nebo teplovodní, pro svoji správnou funkci potřebuje nějakou skladbu podlahy. Která zahrnuje i tepelnou izolaci. To pro to aby šlo teplo nahoru do místnosti a ne do sklepa.
Vygooglujte ať máte alespoň nějakou představu. A jestli je vůbec reálné ve vašem případě toto udělat.

Když se to provede správně, a kabely jsou uloženy pod tepelnou izolací podlahy, tak to nebude problém. Instalační kabely jsou konstruované, že by měly vydržet okolní teplotu cca 70°C. A vzhledem k tomu, že do podlahového topení se nepouští voda teplejší než +-40°C, spíše kolem 35°C, tak by to neměl být nějaký porblém.

Peter Munka:
Potrebujete radu aj stavbara, aj elektrikara, aj kurenara a vsetky profesie koordinovat. Odporucam najst firmu, ktora robi rekonstrukcie a zaplatit jej aspon za zhodnotenie stavu a usmernenie.

Maty Plzeň:
Citace: Jiří Schwarz  20.02.2019, 17:44

Co na to projektant?
Ví něco o oteplení kabelů?
A uměl by spočítat, resp. přepočítat dimenzování kabelů, když se dá předpokládat, že budou mít vyšší tzv. startovací teplotu než s jakou se standardně počítá?
Nebo může projektant dokázat, že ty kabely budou tak uloženy a izolovány, že se od topného rozvodu neohřejí?

Projekt zatím není zpracován, ptám se pouze informativně zda se s touto situací někdo již nesetkal. Projekt si samozřejmě nechám vypracovat (nejsem blázen, že bych věc dělal bez projektu a tím bez dostatečného krytí abych nedostal štempl).

Zajímalo mi tedy, zda elektriku mohu položit na křivou podlahu (beton) a následně až pak srovnat liaporem, či nejdříve srovnat a pak až položit el. kabely. Dočetl jsem se, že na OBS desky lze už klasicky pokládat podlahové topení.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana