Lze mít rozdvojku s přepínáním či vypínačem pro každou zásuvku?
Miroslav Revús:
Citace: Javorsky 13.02.2019, 18:01
Pane Revus, tazatel uvadi, ze jistic tyto dva spotrebice neutahne.
V tom pripade so nespravne odhadol prikon bojlera. Pracka, ako spotrebic pripajany do zasuvky, by mala ctit normou stanovenych 2300W. Bojler je urceny na pevne pripojenie, tam to neplati.
Alebo som to odhadol spravne, len istic je citlivejsi.
Kazdopadne by istic mal ustat Cca 4000W po minimalnu dobu 1 hodiny. Asi by sa nam dotycny mohol zdoverit, aky je prikon pracky a bojleru (stitkove udaje), nech tu zbytocne nevarime z vody.
Predpokladam, ze sekanie do steny je TABU. Jednoznacne je potrebne zohnat dobreho elektrikara a situaciu zhodnotit priamo na mieste.
Jan Franěk:
To vše je teorie. Má častá zkušenost je že jistič je umístěn v přeplněné rozvodnici a díky častému přetěžování a přehřívání naopak reaguje v mnohem kratším čase. Nebo že nevydrží ani 3700W zátěže po dobu více jak 20minut a podobně. Stačí když vedle něj je umístěn jistič pro troubu, kde se zrovna peče svatomartinská husa, nebo koláč.
Taky stačí pokud se jistič přetěžuje pravidelně a dlouhodobě a začne být "opotřebovanějš í" a reaguje mnohem dříve. S tím se snad setkal každý z nás.
Fakt bych se vykašlal na coby, kdyby a nechal to na místním elektrikáři. Vždyť ani nevíme jestli je tam CYKY 2.5mm, ale jen to předpokládáme. Nevíme zda je v bytě 3F přípojka, nebo jedou jen v jedné fázi. To by mohl být pro chod více "žravých" spotřebičů taky problém a .............. ... Jen by se posunul jinam.
Přestávaj mě tyto fantazie bavit. Raději se věnuju řešení konkrétních problémů v konkrétních případech.
Javorsky:
Citace: Milan Hudec 13.02.2019, 18:42
Já vidím dva strojky, fakt že ano, ale co jste tím chtěl říci nechápu.
Ryze technicky.
Vychazejte z uvodni otazky.
Pretizeni kabelu si overite treba v SICHRu.
Zasuvky jednotlive pretizene nebudou.
Vezmete v uvahu soudobost.
Jo, kabel bude nepravidelne pretezovan, ale zaroven spravne jisten. O teto moznosti snad jeho vyrobce vi...
Technicky problem nevidim.
Rizika jsou v zavedeni takoveho reseni do domacnosti.
Rikam to potreti, ale asi se to zde slysi poprve.
Snad tato teorie mela napadnout nekoho jineho... :-)))
Vic k tomu dle meho jiz nelze rici.
Jen tak mimochodem pane Franek.
Vsechny vase reseni konkretnich problemu v konkretnich situacich vzdy zacinaji v teoriich.
Jinak, zacinam nabyvat pocitu, ze zde v diskusich neni zcela jedno kdo tyto teorie prezentuje.
Ja si nestezuju, je to vlastnost vetsiny for :-).
Preji vsem hezky vecer :-).
Miroslav Revús:
Citace: Jan Franěk 13.02.2019, 19:33
To vše je teorie. Má častá zkušenost je že jistič je umístěn v přeplněné rozvodnici a díky častému přetěžování a přehřívání naopak reaguje v mnohem kratším čase. Nebo že nevydrží ani 3700W zátěže po dobu více jak 20minut a podobně. Stačí když vedle něj je umístěn jistič pro troubu, kde se zrovna peče svatomartinská husa, nebo koláč.
Vedla istica je zvoncekove trafo. to by v teorii mohlo zvysovat teplotu v rozvodnici a zvysovat citlivost istica.
Najrozumnejsi sposob riesenia bude predsa ten elektrikar priamo na mieste. A mal by mat zo sebou kliestovy ampermeter, aby mohol priamo posudit, aky je skutocny odber oboch spotrebicov a potom navrhnut spravne a bezpecne riesenie.
Jan Bocek:
Citace: Admiva 10.02.2019, 22:49
V koupelně mám jednu zásuvku se samostatným jističem 16 A, k níž byl doposud připojen bojler. Potřeboval bych zde navíc zapojit pračku, ale oba spotřebiče mi jistič neutáhne. Řeším to (resp. žena) přehazováním kabelu, ale velmi jí to obtěžuje.
Nenapadá vás nějaké řešení mého rodinného problému?
Jak jste přišel na to, že oba spotřebiče jistič B16A neutáhne?
To si jen myslíte, anebo to víte.....
Citace: Miroslav Revús 13.02.2019, 17:30
V sucasnom stave je fakt najrozumnejsie riesenie pouzit dvojzasuvku s natocenymi kontaktami. Pracka je spotrebic s prikonom do 2300W. Ten bojler je pravdepodobne 80l so spiralou cca 1250-1300W.
Ak zoberiem do uvahy sudobost odberu oboch spotrebicov a fakt, ze pracka odobera maximum energie na zaciatku prania (cca 30-40 min, aj to so asi prehnal), tak by to malo fungovat bez problemov. Najhorsie, co sa moze stat je, ze spadne istic.
Tak jsem provedl zkušební měření.
V koupelně je pračka AEG s příkonem 2000 W a sušička AEG s příkonem 1200 W. Zapojil jsem je přes rozdvojku do jedné zásuvky jištěné B16A.
Na vývod z rozvaděče jsem zapojil registrační přístroj na měření proudu. Pračka i sušička naplněná prádlem a oboji nastaveno na čas 1,45 hod.
Maximální proud ve špičkách jsem naměřil 15 A. Jistič během celého cyklu nevypadl.
Když se na věc podíváme technicky, tak B16A při násobku jmenovitého proudu 1,13 nesmí vypadnout do 1 hodiny.
A při přetížení 1,45 x In musí vypnout do hodiny. Prakticky to bude
18,08 A bude držet déle než 1 hodina.
Při proudu 23,2 A vypne do hodiny
Při proudu 40 A ( 2,55 násobku In) vypne do 1 sekundy.
To platí samozřejmě pro dobrý jistič a správně instalovaný.
Myslím, že počáteční údaj tazatele je zavádějící a zbytečně jsme hledali společně nějaké řešení. Pominu fakt, že napojení boileru není zrovna nejlepší. Proto je zde více řešení od rozdvojky přes dvojzásuvku až po napojení boileru na pevno před zásuvku. Ostatní řešení jsou sice proveditelná, ale náročná jak stavebně, tak finančně. Na místě bych určitě našel optimální řešení. Ale to zde bylo již zdůrazněno.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana