Jak určím zkratový proud Ik3“ v nezmapovaném elektrickém rozvodu?
Jirka Š. Svejkovský:
Jasně, tato naměřená hodnota je dost mimo třídu přesnosti (Profitest II). Tuto rozvodnu mám ale pod kontrolou. Spočítané Ik" na přívodu je 18kA, což se příliš neliší od naměřené hodnoty (není to o řád).
Radim Strycharski:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 10.02.2019, 15:18
V Dubí u Teplic to právě na někoho vyskočilo.
EDIT: Toto jsem naměřil v podružáku za třemi spínacími prvky.
V podružáku za třemi spínacími prvky... Troufám si tvrdit, že tohle je specialita Profitestu. Profitest jsem používal 4 roky a občas se mi stalo, že jsem naměřil 0,00 ohmu. Nebylo to ale nikdy v trafačce, ale když mi náhodou zrovna při měření sjel hrot ze svorky.
Jirka Š. Svejkovský:
Přijímám výzvu, zítra to zaměřím znova Eurotestem XE :)
Mimochodem, měřil jsem fázi proti ukostřené DIN liště. PE nebylo po ruce.
Lukáš Jůzl:
Dám příklad:
Pokud naměřím impedanci smyčky v rozvaděči 0,1 Ohm, MP ukáže Ik = 2300 A. Pokud ale zadám 0,1 Ohm jako Zsm do Sichru, vyjde Ik“ kolem 6000 A. Což je velký rozdíl.
Rozumím tedy správně, že měřícím přístrojem Ik“ přesně nijak nezjistím, protože k tomu musím znát parametry trafa, tedy vypočítat Ik“ na sekundární straně a potom zjistit rezistanci a reaktanci jedné fáze vedení k místu mého uvažovaného rozvaděče?
Beru fakt, že asi ve většině případů běžné výstavby bude proud omezen pojistkami v HDS a impedancí vedení takovým způsobem, že vyhoví i 6 kA řada. Přesto bych nerad vypínací schopnost určoval jen podle vztahu Ik=U0/Zsm a pak přišel na to, že to je špatně...
Radim Strycharski:
Citace: Lukáš Jůzl 11.02.2019, 15:46
Dám příklad:
Pokud naměřím impedanci smyčky v rozvaděči 0,1 Ohm, MP ukáže Ik = 2300 A. Pokud ale zadám 0,1 Ohm jako Zsm do Sichru, vyjde Ik“ kolem 6000 A. Což je velký rozdíl.
Naměřenou impedanci 0,1 ohmu nelze brát vážně, protože skutečná impedance se nachází v širokém intervalu od skoro nuly až po referenční hodnotu danou výrobcem měřicího přístroje, která je například u výborného přístroje Eurotest 61557 0,13 ohmu a u Zerotestu myslím 0,3 ohmu. SICHR je zřejmě na straně bezpečnosti, protože naměřená hodnota 0,1 ohmu může klidně znamenat 0,04 ohmu.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana