Jak určím zkratový proud Ik3“ v nezmapovaném elektrickém rozvodu?
Lukáš Jůzl:
Jak určím zkratový proud Ik3“ v podružném rozvaděči, pokud neznám všechny podstatné údaje pro výpočet, jako parametry trafa a kabelů?
Důvod: stanovení/ověření zkratové vypínací schopnosti jistících prvků. Předpokládám, že hodnota, kterou získám prostým vydělením fázového napětí a impedance smyčky na vstupu do rozvaděče mi toho o Ik3“ moc neřekne a skutečný zkratový proud bude vyšší ...
Dotaz je obecný, žádnou konkrétní instalaci neřeším.
Jak se tohle v praxi řeší?
Miroš Jan:
V praxi to řeším tak, že u dodavatele el. energie, zjistím vše co potřebuji. To znamená, celou trasu od distribučního trafa, až po ten podružný rozvaděč. Pravda chce to trochu trpělivosti, a vstřícného člověka u dodavatele. Tyto údaje doplním do SICHRU, a mám výpočet.
Je to prosté. ;)
Jiří Schwarz:
Citace: Lukáš Jůzl 10.02.2019, 11:36
...vydělením fázového napětí a impedance smyčky na vstupu do rozvaděče mi toho o Ik3“ moc neřekne a skutečný zkratový proud bude vyšší ...
Nemusí být, naopak může být nižší.
Záleží na tom jak velké trafo uvažujeme a jaké zkratové proudy.
Proud se s nižší zatěžovací impedancí zvyšuje jen po jistou hranici, pak se dostaneme do bodu, kdy dochází k nasycení magnetického obvodu
Ale to je problém spíše menších transformátorů, kdy např. něco naměřím proudovými špičkami 20A, pro reakci jističe potřebuji zkratový proud 150A, podle "výpočtu" tam budou, ale v reálu to může být jinak.
-----------
Když vezmeme v úvahu pojistky, přívody, hlavní jistič, elektroměr, přívody k podružnému rozvaděči, ono to už zpravidla pro podružný rozvaděč vyjde příznivě pro zkratovou odolnost (vypínací schopnost jističe) 6kA i kdybychom počítali na přívodu na pojistkách v HDS "nulu"
Miroš Jan:
Jiří není to pravidlem. Pokud bude distribuční trafo hodně blízko, jako se mě už stalo, tak ten zkratový proud klidně vyskočí na 8 kA. ;)
Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Miroš Jan 10.02.2019, 15:07
Jiří není to pravidlem. Pokud bude distribuční trafo hodně blízko, jako se mě už stalo, tak ten zkratový proud klidně vyskočí na 8 kA. ;)
V Dubí u Teplic to právě na někoho vyskočilo.
EDIT: Toto jsem naměřil v podružáku za třemi spínacími prvky.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana