Pomůže měření unikajících proudů k ochraně spotřebičů?
Jan Bocek:
Pomůže měření unikajících proudů k ochraně spotřebičů?
Citace: Žvak Petr 06.02.2019, 15:09
Asi " víc" než vetší polovina revizních techniků ví, že nejdůležitější je stav sítě ! Stav vodiče PE a prodlužovacích šňůr. Unikající odpor je už daný výrobce
Má to logiku. Čím větším izolantem obalím odporovou spirálu, mám delší odpor a delší ohřev.
Ale i kratší životnost. Změřím unikající proud při revizi a za dva roky e tam jiná konvice.
Nějak jsem nepochopil důvod k založení tohoto tématu revizním technikem.
Otázka tématu je divně položená a komentář jako po šestém pivě.....
Ale přesto je na tu nesrozumitelno st poslední příspěvek velice hodnotný.
Proto to měříme!!
Javorsky:
Citace: Zdenek Hejčl 06.02.2019, 19:18
Nějak mi uniká ten PE v síti TN-C....
Tam se vyskytuje PEN.
Jisteze i v souvislosti s kovovym obalem je ten vodič PE vztazen ke spotrebici :-))).
A co si myslite treba vy pane Svejkovsky o primem nebezpeci pro laika v domacnosti kuprikladu u konvice, jejiz kovovym obalem a vodicem PE proteka unikajici proud dejme tomu 1A?
Milan Hudec:
Pokud má konvice unikající proud 1A, tak jen nepatrný okamžik (v podstatě se jedná o počátek nedokonalé poruchy, která se ve velice krátkém okamžiku změní na tvrdý zkrat a vypadne jistič.
V okamžiku poruchy bude na kostře konvice oproti zemi cca 100V.
Viz tabulka ve staré 4-41 předpokládaná dotyková napětí.
Jiří Schwarz:
Citace: Milan Hudec 07.02.2019, 08:58
Pokud má konvice unikající proud 1A, tak jen nepatrný okamžik ...
Uměl bych si představit nějaký svod nebo nedokonalý zkrat na konci spirály nebo místě připojení konvice do podstavce, kdy by část pracovního proudu N vodiče tekla PE vodičem a poměrně dlouho by se nemuselo dít nic mimořádného...
Samozřejmě jen u okruhu, kde není chránič, ten by na takový problém měl zareagovat okamžitě
A při impedanci okruhu do 1 Ohmu by PE (včetně PEN před bodem rozdělení) měl mít cca polovinu, tedy 0,5 Ohmu, k tomu něco PE vodič spotřebiče, něco na přechoďáky... Při 1A nic dramatického, při větším svodu a jištění 16A, tedy "dlouhodoběji" max. kolem 22A, v normálním prostředí bych víc než z úrazu elektrickým proudem měl strach z toho, že se to v místě poruchy přehřeje a něco to zapálí...
Petr Matuška:
Citace: Žvak Petr 06.02.2019, 15:09
Změřím unikající proud při revizi a za dva roky je tam jiná konvice.
To je, pane Žvaku, život. Poté co už 8 roků soustavně dělám revize spotřebičů, jsem pochopil proč byl Sysifos každý den už po probuzení na..aný. Zase budu valit ten samý blbý šutr...
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana