Jak funguje aktivní jímač?
Rudolf Parisch:
Tomáši,
také jsem se zabýval aktivním jímačem a dozvěděl jsem se,že prý obsahuje vlastní zdroj napájení (baterii - kterou nemusíš měnit ;) ) ...a princip ? ... jímač zionizuje vzduch ve svém okolí (je to válec o průměru 60 m a výšky zhruba 60 m ) na kladný potenciál a ten blesk odpudí :) ... když jsem onoho výrobce (který mi toto se všemi slovními kudrdlinkami) vyprávěl asi hodinu,zeptal na atest jakékoliv zkušebny ,začal se taktéž obratně vykrucovat ...takže souhlasím s kolegy ...asi jde jen o dobře vymyšlený byznys ....ale budu rád když mě někdo přesvědčí o opaku ...
...jinak ...už jsi absolvoval zkoušky na RT?
Tomáš Vavera:
Nazdar Rudo, (poklona) všem za zajímavé odpovědi.Na ty zkušky se pořad drtím,ale čas mi neumožnuje absolvovat nějaký ten kurs.Snad to vyjde v Srpnu(pořádá se někde v Praze).A co ty,už jsi RT?
Rudolf Parisch:
... i já jsem ve fázi učení ...musel jsem zkoušky odložit protože jsem založil stavební firmu a její rozjezd mi zabírá vlastně všechen můj čas ...ale všeho dočasu ... ale to už asi do této dizkuze nepatří :) ...
Tomáš Vavera:
Tak at se ti v podnikání daří!! Ještě jednou všem (poklona) za zajímavé odpovědi. ??
Pavel Mužík_:
Pánové, a co kdybyste trochu oživili své znalosti základních principů fyziky, speciálně elektrotechnik y, a zkusili na to jít s pomocí teorie elektrického pole?
Než shánět co kdo povídal a kde co bylo napsáno.
Aktivních jímačů je mnoho typů. Pokud ale mluvíme o aktivním jímači s radioaktivním zářičem, tak je jasné, že to významně zhoršuje funkci hromosvodu jako takového.
Představte si pole při bouřce jako nekonečný rovinný kondenzátor.
A z jedné elektrody vykukuje sice relativně nevelký, ale přeci jen hrot (jímač hromosvodu). Jak se rozloží pole?
A teď situaci trochu pozměníme, a místo hrotu tam vykukuje kulička (jinak ve stejné výšce jako předtím hrot). Jak bude pole vypadat nyní?
A víc neřeknu, buď si osvěžte své vědomosti, nebo si to nalistujte, nebo vypočtěte, nebo si taky můžete udělat model a na něm si to změřit.
Zdraví
Pavel
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana