Jak funguje aktivní jímač?
Jaroslav Mrázek:
Pokud vím, tak ani mezinárodní komise CENELEC na základě svých výzkumů neprokázala vyšší účinnost aktivních jímačů. Blesk si udeří kam sám uzná za vhodné a jejich přitahování je jen obchodní strategie výrobců. Ještě jsem neviděl návod na zkoušení aktivní části, čím má být prováděno měření a jaké parametry má vykazovat. Pokud ovšem někdo neví co s penězi, tak má výbornou pomůcku pro zjištění úderu blesku a následné provedení revize. ;)
Jan Hájek:
Ještě jedna super věc, pokud se vám dostane do rukou zpráva k takovémuto certifikátu ( to čísílko nahoře). Tak můžete v této zprávě najít ( alespoň v těch co jsem viděl já) , že lze tuto jímací tyč použít, pokud je ochrana před bleskem v souladu s ČSN 34 1390 nebo s vyh. 137/98 Sb. to znamená to samé. ;D
Jana.K.:
S tím, že aktivní hromosvod lze s úspěchem považovat za přinejmenším vědecky nedoložený, bych souhlasila. S čím v této diskuzi nesouhlasím je naznačování, že aktivní hromosvod je dražší, než klasický. Je to právě naopak, a to právě investory neodolatelně přitahuje. Vysvětlení je prosté. Jestliže na objektu podle staré normy musí být např. 10 svodů (podle nové ještě víc), hřebenová nebo mřížová jímací soustava s množstvím pomocných jímačů atd., pro aktivní vám stačí podle dodavatele 1 hlavní jímač (aktivní) a 1!!! svod. To je při rozsáhlém objektu taková úspora (i vzhledem k tomu, že aktivní hromosvod je údajně dokonce i na Pražském hradu), že většinu investorů ničím pro klasiku nepřesvědčíte. A dokud nebudou takový hromosvod odmítat pojišťováci, případně orgány státního odborného dozoru, bude to pokračovat stále dál.
Jan Alin:
Citace: Jana.K. 22.01.2007, 21:23
S čím v této diskuzi nesouhlasím je naznačování, že aktivní hromosvod je dražší, než klasický. Je to právě naopak, a to právě investory neodolatelně přitahuje. Vysvětlení je prosté. Jestliže na objektu podle staré normy musí být např. 10 svodů (podle nové ještě víc), hřebenová nebo mřížová jímací soustava s množstvím pomocných jímačů atd., pro aktivní vám stačí podle dodavatele 1 hlavní jímač (aktivní) a 1!!! svod.
No pořizovací cena aktivního hromosvodu je v určitých případech možná menší ale náklady na provozování a ceny revizí včetně jejich termínů ho zase celkově v dlouhodobém provozu prodražují. Co jsem se dostal k dokumentacím tak revize speciálním přístrojem a jednou ročně (samozřejmě že výrazně dražší než u klasického provedení). No a co já jsem viděl tak svody minimálně dva na protilehlých stranách a kovové vyčnívající předměty se stejně spojují s vedením. Je fakt že jsem zkoumal dokumentaci podrobněji jen u dvou typů a prohlásil jsem že nejsem zaříkávač blesků a nechci s tím mít nic společného :-).
On ovšem nikdo investorovi o podmínkách provozování asi neřekl a určitě mu nikdo neprozradil ani to že nemá být ten svod veden na stěně za kterou má umístěné servery pro celý objekt. :D
Ano jsem zaujatý ale přístupný argumentům, bohužel argumenty nikdo nikdy nedodal. :'(
Milan Karvánek:
Ano, je docela zvláštní, že se v ČR montují "vyhrazená" zařízení, jejichž projekt, montáž ani revize nejsou podloženy žádnou platnou ČSN. Lze si to vysvětlit jedině "aktivní bleskovou slepotou" kontrolních orgánů.
To takhle kdyby třeba v nějakém nově kolaudovaném nákupním centru chyběly svítíci šipky ukazující únikové cesty, to by byl poprask! Ale hromosvod?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana