Je nutné při výměně starého jističe IJV také navýšit průřez PEN?
Peter Munka:
Ziadne tahanie za nos, existujuci stav je presne opisany na zaciatku vlakna.
Spolu s druhou temou (o tej istej pivnici) sa riesi :
1. Ak vymenim istice v rozvadzaci : stare IJV - > nove na DIN listu, bude to len oprava a bezna udrzba alebo sa okamzite dostanem do problemu kvoli TN-C a prierezu PEN ?
2. Doplnujuce info : novy istic 1A char C si tam uz pridal dodavatel tepla kvoli dialkovemu meraniu a nic neriesil.
3. Druha tema riesila vymenu osvelenia, kde ma zaujmalo "divne" svietidlo IP 65 trieda II umoznujce sluckovanie, ale neobsahujuce PE vodic, tiez prierez L a N bol cca 0.5- 1mm2
Netaham tu z nikoho "projekt zadarmo", len som bol zvedavy, ako by ste ako revizaci reagovali na vymenene istice v povodnom rozvadzaci, za predpokladu vyhovujuceho merania izolacne ho stavu a impedancie slucky.
Jan Franěk:
Citace: Peter Munka 28.01.2019, 22:22
, len som bol zvedavy, ako by ste ako revizaci reagovali na vymenene istice v povodnom rozvadzaci, za predpokladu vyhovujuceho merania izolacne ho stavu a impedancie slucky.
Tak, osobně bych se k měření asi moc nedostal. Měření je pouze jedním z úkonů revizní prohlídky a norma ne revize popisuje i co je potřeba doložit jako podklady k provedení revize a jak postupovat krok za krokem. Po zjištění že provádíte rekonstrukci a chcete to ojebat tím že tomu říkáte oprava, nebo výměna osvětlení, bych se asi omluvil a odešel, pokud by jste neprojevil zájem o vyřešení a doplnění dokumentace. Jsem už moc starej na to abych riskoval svoji svobodu pro ty, co za to nestojí. Ušetřit za projekt, sehnat nejlevnějšího RT kterému to je jedno a podepíše se pod cokoliv, je samozřejmě taky cesta, ale odlišná od té mé. Keci o tom jak se to jinde ojebává mě nezajímají a jsou jen známkou ...... No, nebudu se rozčilovat. vy mi za to nestojíte.
Citace: Peter Munka 28.01.2019, 22:22
Ziadne tahanie za nos,
Ale taháte a to už od začátku. (norm) To co popisujete prostě není jen výměna světel a nebo oprava (což jsem začal pomalu tušit když e objevil druhý dotaz) a sám poznáváte že na to bez projektu nemáte. Ono na dálku se ani často nedá poskytnout správná odpověď, pokud neznáte všechny místní podmínky. Co poradíte v dobré víře může být i nebezpečné, pokud stav na místě bude jiný, než předpokládáte.
V případě problému to neodnese pouze RT, ale soud určí i míru vašeho podílu a podílu SVJčka. Každý má totiž před zákonem své povinnosti a vy jakožto před soudem odborník, je musíte znát. SVJ má zase například povinnost mít dokumentaci skutečného provedení a pravidelné revize. Já nevěděl soud nebude zajímat.
PS: Pokud má zákazník opravdu zájem, cena revize se dost zvedne a já musím věnovat mnohem více času zjištění skutečného stavu, ještě důkladněji "šmejdím" a měřím, abych mohl doplnit skutečný stav do revizní zprávy. A to je rozhodně mnohem náročnější, než projití dokumentace a ověření souladu s ní, spolu s potřebnými měřeními. A vsadil bych se, že do chodby v pivnici by nakonec vyšlo alespoň jedno nouzové světlo.
Pavel Horský:
Naprosto souhlasím s kolegou Fraňkem.
Peter Munka:
Dakujem za nazory, teraz rozmyslam, co urobit s tym 1A isticom, ktory si pridal dodavatel tepla. Mam ziadat, aby dolozil projekt a reviznu spravu ? Vyzvat ho pisomne, aby uviedol svoje technologie do stavu v sulade s predpismi ? Viem vopred, ako to skonci, zozenie revizaka, ktory to opeciatkuje, cim sa to pre bytove druzstvo skonci.
Dalsie pridane a vymenene istice su v inych rozvadzacoch spolocnych priestorov (zosilnovac STA, sietove prvky poskytovatela internetu). Toto ma platnu reviziu vykonavanu v intervaloch podla zakona.
Miroš Jan:
Citace: Peter Munka 29.01.2019, 09:10
Dakujem za nazory, teraz rozmyslam, co urobit s tym 1A isticom, ktory si pridal dodavatel tepla. Mam ziadat, aby dolozil projekt a reviznu spravu ? Vyzvat ho pisomne, aby uviedol svoje technologie do stavu v sulade s predpismi ? Viem vopred, ako to skonci, zozenie revizaka, ktory to opeciatkuje, cim sa to pre bytove druzstvo skonci.
Dalsie pridane a vymenene istice su v inych rozvadzacoch spolocnych priestorov (zosilnovac STA, sietove prvky poskytovatela internetu). Toto ma platnu reviziu vykonavanu v intervaloch podla zakona.
Jistič s In = 1A, a charakteristik ou C, má vnitřní impedanci cca 1,350 ohmů. Takže se klidně může stát, že impedance na konci toho vedení nesplní požadavky, co se týká bezpečnosti. (zle)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana